„Zničit vše živé jako trest.“ Ruská propaganda přitvrzuje genocidní rétoriku vůči Ukrajině

Ruské propagandistické pořady se nevybíravě opírají do Ukrajiny už od podzimu 2013, kdy začal euromajdan a cesta ke skutečné nezávislosti Kyjeva na Kremlu. Od února 2014 nemluví o vládě, ale výhradně o „kyjevském režimu“, který označují za nacistický, čímž ho líčí jako zosobnění zla, proti němuž je nutné bojovat všemi prostředky. Od února 2022 dál přitvrdily a čím dál častěji používají otevřeně genocidní rétoriku vyzývající k vraždění všech, kdo odmítají ukrajinskou poddanost Rusku. Nyní jedna z předních propagandistek Olga Skabejevová na státním kanálu Rossija 1 prohlásila, že „ukrajinská otázka musí být vyřešena jednou provždy“.

Na ostrou kritiku ukrajinského vedení i všech Ukrajinců usilujících o vlastní cestu jsou už ruští diváci zvyklí. Postupně si zvykají také na čím dál tvrdší výzvy k vyvražďování. Nyní ve světle přenosu bojů výhradně z ukrajinského území do ruského pohraničí zesiluje šíření pocitu existenčního ohrožení a s tím rétorika dál hrubne. 

Skabejevová v úvodu víkendového pořadu uvedla, že americká stanice CNN ukrajinské protiútoky považuje za novou strategii. V návaznosti na další diskuzi, v níž je Rusko ještě jasněji než dřív líčeno jako oběť, přidala výrok připomínající nacistickou dobu: „Řeknu to opět. V Charkovském regionu by se mělo zničit vše živé jako trest a odstrašující prostředek.“

Olga Skabejevová

Skabejevová na stanici Rossija 1 uvádí společně s manželem Jevgenijem Popovem sledovaný diskuzní pořad 60 minut vždy s několika hosty na dané téma. Pozvaným sice dává prostor, ale nepůsobí jako nestranná moderátorka, do debaty se často zapojuje a tendenčně ji řídí. „Velmi často jsou tam kritici oficiálního ruského postoje utnuti, okřikování, vyváděni ze studia,“ řekl před časem v pořadu Newsroom ČT24 tehdejší šéfredaktor serveru Aktuálně Josef Pazderka. Pořad se tak snaží vytvářet zdání diskuse, diváka však nakonec vždy utvrdí ve „správném“ názoru.

Za rázné obhajování Putinovy politiky si Skabejevová vysloužila v mediálním prostředí přezdívku „železná panenka“. A kvůli šíření protiukrajinské propagandy byly na sedmatřicetiletou novinářku začátkem minulého roku uvaleny sankce Evropské unie.

Novinářka Kanakovová o situaci v Kremlu (zdroj: ČT24)

Skabejevová několikrát ve svém pořadu mluvila o Ukrajině jako o nástroji NATO a umělém státu podporovaném Západem, jak finančně, tak vojensky. Často si zvala do pořadu představitele samozvané „Doněcké lidové republiky“, což ve veřejném mínění podněcovalo k narušování územní celistvosti Ukrajiny. Napadený stát ve svém pořadu nazvala jako „nacistický režim“. Tvrdila také, že je Rusko uprostřed třetí světové války.

Ruská moderátorka je společně se svým manželem Popovem štědře za obhajobu kremelského režimu placena. Podle investigativního ruského serveru The Insider pobírají ročně 12,8 milionů rublů, tedy přes čtyři miliony korun podle oficiálního kurzu. „Jde o roční příjem 150 důchodců. Jejich výdělky se skládají ze dvou zdrojů. Plateb od televizního kanálu Rossija a také od jejího mateřského státního holdingu VGTRK,“ píše The Insider.

Margarita Simonjanová

Skabejevová není zdaleka jedinou horlivou hlasatelkou kremelské propagandy usilující přesvědčit Rusy, že Ukrajina byla Rusku ukradena, právem mu patří a její nezávislá existence je jen nástrojem pro zničení samotného Ruska, což je cíl NATO a především USA. Významnou postavou spojenou s kanálem RT (dříve Russia Today), je Margarita Simonjanová. Její kariéra šla strmě nahoru, když byla jmenována šéfredaktorkou tohoto vlivného média v pouhých 25 letech. Zůstává ve vedoucí pozici z hlediska obsahu v RT a zároveň působí jako šéfredaktorka TV-Novosti, která spadá po stejnojmennou státní agenturu.  

Nyní bývá třiačtyřicetiletá Simonjanová často hostem ruských „diskuzních“ pořadů. Před časem prohlásila: „Informace je zbraní, která se pochopitelně užívá v kritický momentech, a válka je vždycky kritická. Informace je zbraň jako každá jiná.“ Novinářka své názory prezentuje účelově s protiukrajinskou tendencí a je jednou z hlavních tváří Putinovy propagandy.

Vydobyla si u ruské veřejnosti značné postavení. Před třemi lety ji Vladimir Putin udělil Řád Alexandra Něvského za obecné zásluhy o vlast, který znovuzavedl jeho předchůdce Dmitrij Medvěděv v roce 2010. 

Studovala ve Spojených státech amerických, poté vědu a umění i na státní univerzitě v Kubáni. Nicméně několikrát projevila, jak se od USA distancuje. „Četla jsem některé dopisy, které jsem posílala domů, když jsem tam studovala. A psala jsem rodičům, že to není země, ale školka, která se teprve učí vypořádávat s těžkostmi,“ uvedla v ruské televizní show.

Investigativní novinář Alexej Navalnyj se na Simonjanovou zaměřil v roce 2020, když zveřejnil korupční příjmy z filmu Krymský most. Režíroval ho partner Simonjanové Tigran Keosajan. Snímek ospravedlňující ruskou okupaci a následnou anexi Krymu v roce 2014 dostal ze státních příjmů dotaci sto milionů rublů. Do produkce se zapojila celá rodina a vyinkasovala 45 milionů rublů, kdežto herci pouhých deset.

Vladimir Solovjov

Jedním z nejemotivnějších kremelských propagandistů je Vladimir Solovjov. Ten se prezentuje v pořadech Večer s Vladimirem Solovjovem, Prjamoj efir nebo Polnyj kontakt. Točí podcasty a v jeho programech jsou součástí nenávistných projevů nevybíravé věty a obvinění. 

Se svými radikálními výroky přispívá hojně i na sociální síti Telegram, kde používá mimo svůj účet ještě dalších sedmnáct přidružených. V březnu minulého roku internetový server YouTube jeho kanály zablokoval.  

16. března 2022 (Telegram): Ukrajinci zabíjejí své vlastní civilisty, aby falešně obvinili Rusko. Zatímco ruské cíle útoků jsou pouze vojenské.2. února 2022 (Večer s Vladimirem Solovjovem): Spojené státy plánují uvalit sankce na ruské děti a snaží se vnést do Evropy chaos.30. ledna 2022 (Večer s Vladimirem Solovjovem): Velká Británie, Polsko a Ukrajina plánují zaútočit na Rusko.
Vladimir Solovjov

Šířil tam totiž třeba výroky, že Ukrajinci jsou nacisté. Vyzýval také k ještě agresivnější ruské politice vůči Západu. „Pokud se domníváte, že se zastavíme na Ukrajině, zamyslete se třistakrát. Připomínám, že Ukrajina je pouhý první krok k zabezpečení strategické bezpečnosti Ruské federace,“ prohlásil.

Bazén ve vile Vladimira Solovjova
Zdroj: Flavio Lo Scalzo/Reuters

V Rusku má Solovjov také významné postavení, obdržel státní vyznamenání a dvakrát byl vyhlášen nejpopulárnějším novinářem v zemi. Na evropské scéně je to s jeho jménem úplně jinak. V roce 2022 byl také přidán na seznam sankcí Evropské unie za své mediální vystupování.

Itálie zabavila Solovjovovi luxusní nemovitosti v hodnotě osmi milionů eur (188 milionů korun). Jednu z vil na břehu jezera Como v obci Pianello del Lario se mu snažili neznámí pachatelé minulý rok zapálit a vodu v bazénu obarvili na červeno jako symboliku k jeho nenávistným projevům.