Francouzští starostové čelí hrozbám a útokům krajní pravice. Té vadí azylová centra

Ve Francii sílí útoky na volené zástupce, kteří zřizují ve svých městech centra pro migranty. Ve městě Saint Brévin na západě země kvůli tomu rezignoval starosta poté, co mu takoví odpůrci zapálili dům. Muž necítil od vlády dostatečnou podporu a nedostal ani zvláštní ochranu.

Centrum pro migranty v Saint Brévin les Pins by mělo od prosince poskytnout azyl stovce lidí. Veřejnost je rozdělená. Část obyvatel města s ním nemá problém, někteří ale proti azylovému domu protestují – i proto, že leží v blízkosti školy.

„Jsou to především strany krajní pravice, které i v dalších městech protestují proti těmto centrům, organizují demonstrace a zvyšují tlak na volené zástupce,“ přibližuje Damien Roussel z radnice v Saint Brévin.

Starosta Yannick Morez na úřadě působil více než třicet let, nyní rezignoval. Stal se terčem vyhrůžek, a někdo mu dokonce zapálil dům. „Vysvětloval jsem mluvčímu vlády Olivieru Veranovi, co se mi stalo a jakým čelím hrozbám. Přesto nemám žádnou ochranu,“ postěžoval si starosta.

Svou rodinu nechtěl vystavovat dalšímu tlaku, a tak se raději vzdal funkce.

Každý starosta musí cítit vládní podporu

Podporu mu vyjadřují starostové dalších měst po celé Francii. Mnozí musí čelit podobným hrozbám, přičemž o nedostatečné podpoře ze strany vlády jednali už i poslanci Národního shromáždění. Dospěli k tomu, že starostové musejí mít lepší ochranu.

„Každý starosta, stejně jako já nedaleko metropolitní Nice, musí cítit podporu vládních úřadů, stejně jako zmíněný kolega v regionu Loire-Atlantic, který byl nucen rezignovat,“ zdůraznil Ladislav Polski, starosta Trinité v Alpes-Côte d'Azur.

Vláda už připravuje návrh zákona, který by podobné útoky trestal přísněji a poskytl starostům a dalším voleným zástupcům lepší ochranu jak na úřadech, tak i v soukromí. Podobné demonstrace jako v Saint Brévin se chystají i v dalších městech po celé zemi.