Izraelci bombardují Gazu, palestinská raketa zasáhla dům u Tel Avivu

Raketa vypálená zřejmě z palestinského Pásma Gazy zasáhla ve čtvrtek večer obytný dům ve městě Rehovot na okraji Tel Avivu, jeden člověk zemřel a několik dalších utrpělo zranění, informují izraelská média. Jde o první oběť ostřelování na izraelském území, na něž palestinští radikálové vysílají rakety v reakci na operaci izraelské armády. Ta zahájila v úterý bombardování Pásma Gazy, kde zabila už tři desítky lidí, včetně civilistů, ale také pěti předních členů teroristického hnutí Islámský džihád, na nějž tato izraelská operace cílí.

Další rakety z Gazy ve čtvrtek zasáhly také dva domy ve městě Sderot, které leží blízko hranic palestinského pásma ovládaného radikálním islamistickým hnutím Hamás. Při tomto zásahu nebyl nikdo zraněn. Na Sderot dopadlo tento týden už více raket. 

Izraelský systém protivzdušné obrany zachytí obvykle přes 95 procent raket z Pásma Gazy, které ale někdy Izraelce zraní; oběti palestinského ostřelování na izraelském území z poslední doby známé nejsou. Sirény včas varují obyvatele, kteří se schovávají do krytů.

Od úterka radikálové z Pásma Gazy podle izraelské armády vypálili na Izrael přes pět set raket, některé dopadly do moře či na neobydlená území. Izraelská armáda za tři dny zasáhla na 160 cílů v Pásmu Gazy.

Egypt, Jordánsko i EU volají po ukončení bojů

Egyptský ministr zahraničí Sámí Šukrí ve čtvrtek uvedl, že za zprostředkování jeho vlády pokračují jednání o příměří mezi Izraelem a Islámským džihádem. Šukrí rovněž vyzval mezinárodní společenství, aby zvýšilo úsilí pro dosažení řešení. Také Jordánsko, Francie a Německo ve čtvrtek vyzvaly k ukončení bojů. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v této souvislosti uvedla, že „krveprolití musí okamžitě přestat“.

„Vyzýváme k okamžitému příměří, které ukončí izraelské vojenské operace v Gaze a raketové útoky proti Izraeli, které jsou nepřijatelné. Musí být respektováno mezinárodní humanitární právo,“ uvedl v prohlášení šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Podle deníku Haarec skupina Islámský džihád (v angličtině se pro ni používá zkratka PIJ) klade tři podmínky pro příměří. První je, aby izraelská armáda zastavila zabíjení radikálů v Gaze a na okupovaném Západním břehu, kde provádí už přes rok intenzivní razie. Při nich jen letos zemřelo přes sto Palestinců, většinou radikálů, ale i civilistů.

Další podmínkou PIJ pro příměří je, aby Izrael předal Palestincům tělo Chádira Adnána, který minulý týden zemřel v izraelské vazbě, kde držel 86 dnů hladovku. Na jeho úmrtí okamžitě reagovali radikálové ostřelováním izraelského území, což podle místních médií vedlo k rozhodnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta zahájit toto úterý operaci nazvanou Štít a šíp. Ta si od úterý vyžádala v Pásmu Gazy nejméně šestadvacet životů, včetně desítky civilistů, a na osmdesát zraněných.

Třetí podmínkou PIJ pro příměří je zrušení takzvaného Pochodu vlajky, který se má konat příští týden a jímž každoročně izraelští nacionalisté oslavují výročí obsazení východní části Jeruzaléma za šestidenní války v roce 1967. Tuto část města, kterou Palestinci chtějí jako metropoli svého budoucího státu, Izrael anektoval, což mezinárodní společenství neuznává. Pochod, jehož se loni účastnily desítky tisíc lidí a při němž nacionalisté mávají izraelskými vlajkami a někteří skandují protiarabské slogany, tradičně vyvolává střety.

Smrt velitele Palestinci potvrdili

Izraelská armáda ve čtvrtek bombardovala mimo jiné budovu na jihu Pásma Gazy, kde se skrýval Alí Hasan Muhammad Ghálí. Ten byl podle mluvčího izraelské armády klíčovou postavu Islámského džihádu a podílel se odpalování raket na Izrael. Smrt jednoho ze svých velitelů potvrdilo i palestinské hnutí.

„Alí Ghálí… velitel jednotky, která má na starosti odpalování raket… byl zavražděn na jihu Pásma Gazy společně s dalšími mučedníky,“ uvedly Brigády Al-Kuds, jež jsou ozbrojeným křídlem Islámského džihádu. Později armáda informovala o zabití dalšího člena hnutí, který se podílel na odpalování raket, Ahmada abú Dakky.