Evropská komise navrhne zákon o produkci munice v EU, řekla po setkání s Pavlem von der Leyenová

Brífink Ursuly von der Leyenové a Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová se v Praze setkala s českým prezidentem Petrem Pavlem. Uvedla, že EK navrhne zákon o produkci munice v EU, což by mělo urychlit výrobu v Evropě. Mimo jiné také poděkovala za přijetí ukrajinských uprchlíků nebo za úspěšné předsednictví v Radě EU. Celková podpora států EU Ukrajině činila přes 68 miliard eur (zhruba 1,6 bilionu korun), každodenní hmatatelná pomoc musí pokračovat, uvedla.

V české metropoli probírala šéfka Komise témata, o nichž v dubnu Pavel hovořil v Bruselu s dalšími lídry, tedy šéfem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolovou. Von der Leyenová Česku poděkovala za exemplární solidaritu s uprchlíky. „Jsem si vědoma toho, že obyvatelé České republiky přivítali nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků na hlavu, což je úžasné.“

Zmínila, že pomoc Ukrajině bude pokračovat. „Jsem ráda, že mohu oznámit, že ve středu Evropská komise navrhne zákon o produkci munice v EU, což by mělo urychlit dodávky. Je to o tom, aby se zintenzivnila, zrychlila výroba munice, protože Ukrajina ji opravdu potřebuje bezprostředně.“ 

Návrh legislativy bude podle ní obsahovat i financování ve výši asi 500 milionů eur (zhruba 11,8 miliardy korun), se spolufinancováním členských států to bude jedna miliarda eur (asi 23,6 miliardy korun). Zmínila, že státy EU budou nadále jednotné a budou společně čelit geopolitickým výzvám.

S Petrem Pavlem projednávali například budoucnost vztahů EU se Spojenými státy a Čínou, klimatickou politiku či posilování samostatnosti Unie v otázce klíčových surovin. Pavel na tiskové konferenci ocenil stanoviska předsedkyně ve vztahu k Ukrajině i ve vztahu k Číně. „My se s paní předsedkyní známe ještě z našeho fungování v NATO a já oceňuji konzistenci a odvahu při vyjadřování některých názorů, které jsou ne vždy přijímány s jednomyslným pochopením, ale stojí si za nimi, protože ví, že jsou správné,“ uvedl Pavel s tím, že jde především o materiální pomoc Ukrajině i její možné přijetí do Evropské unie. 

„Víme, že to nebude jednoduché, ale jsme připraveni jít tomu naproti a Ukrajině pomáhat překonat všechny překážky,“ řekl prezident. Rozšíření bloku je podle něj v zájmu celé Evropy, její stability a bezpečnosti.

Strategické soupeření s Čínou

Pavel podotkl, že státy EU musejí vytvořit protiváhu ve strategickém soupeření s Čínou ve všech oblastech. „Je jasné, že se o soupeření jedná. Čína a demokratické státy nesdílí společné hodnoty, mají odlišné dlouhodobé a strategické cíle a z tohoto pohledu se na naše vztahy s Čínou musíme dívat,“ řekl. 

Šéfka Evropské komise jednala také s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Řešili jsme hlavně energetické projekty a Národní plán obnovy, pomocí kterého hodláme mimo jiné zvýšit energetickou soběstačnost Česka. Bavili jsme se i o aktuálních tématech evropské a světové politiky,“ napsal Fiala k setkání na Twitteru.