Na Ukrajinu už dorazily německé leopardy i britské challengery

Ukrajina už z Německa získala osmnáct tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu před dvěma měsíci. Píše to německý list Der Spiegel, podle kterého již tanky překročily ukrajinskou hranici. Dorazily také britské tanky Challenger 2 a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se zavázala na Ukrajinu poslat čtrnáct challengerů.

O dodávky západních tanků od svých spojenců usilovala Ukrajina řadu měsíců. Když pak Londýn v lednu jako první oznámil dodávku moderních tanků Challenger, vystavila Británie podle agentury DPA ostatní země tlaku, aby udělaly totéž.

Německo pak ještě v lednu přislíbilo Kyjevu tanky Leopard a zároveň povolilo, aby tyto tanky německé výroby na Ukrajinu reexportovaly i další evropské země. Spojené státy slíbily Ukrajině tanky M1 Abrams.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj před pár dny prohlásil, že Kyjev nemůže začít větší jarní protiofenzivu, dokud nemá dostatek zbraní a munice, aby čelil ruským okupantům.

Pomoc ze Západu sílí

Šéf ukrajinského resortu obrany Reznikov v pondělí na sociálních sítích potvrdil, že na Ukrajinu dorazily tanky Challenger, německá bojová vozidla pěchoty Marder i americké obrněné transportéry Stryker.

„Dnes jsem měl tu čest společně s velitelem výsadkových vojsk Maksymem Myrhorodským a našimi výsadkáři vyzkoušet nové přírůstky v našich jednotkách,“ uvedl v pondělí Reznikov.

Dodávku osmnácti tanků Leopard z Německa potvrdil podle DPA také německý kancléř Olaf Scholz.

Tanky Leopard, hlavně jejich modernější verze Leopard 2, patří k nejkvalitnějším tankům současnosti. Americký ministr obrany Lloyd Austin tento měsíc řekl, že devět zemí se zavázalo poslat Ukrajině přes 150 leopardů. Neupřesnil ale, zda jde o stroje typu Leopard 2 nebo i o starší model Leopard 1.

Polsko už Ukrajině podle oznámení Varšavy z tohoto měsíce předalo čtrnáct strojů Leopard 2. Na Ukrajinu podle Reuters dorazily také tři tanky Leopard 2 z Portugalska.