Sochy, které unikly plamenům. Výstava odhaluje zachráněné poklady katedrály Notre Dame

Události: Od stavitelů k restaurátorům (zdroj: ČT24)

Výstava v Paříži představuje sochy, vitráže a obrazy, které přežily ničivý požár katedrály Notre Dame před třemi lety. Některé z nich se do jednoho z nejznámějších chrámů na světě vrátí příští rok v dubnu, kdy by se po nákladné opravě měl znovu otevřít veřejnosti.

Výstava „Pařížský Notre Dame –⁠ od stavitelů k restaurátorům“ už svým názvem naznačuje, co mohou návštěvníci očekávat. Ve francouzské metropoli ukazuje sochy, vitráže i obrazy, které se podařilo z katedrály po jejím požáru zachránit. Část z nich se do chrámu později vrátí, další plameny poškodily natolik, že budou muset zůstat v muzeu.

Na opravu ikonické stavby přispělo od tragického požáru před třemi lety 350 tisíc dárců ze sto padesáti zemí celého světa. V tragických večerních a nočních hodinách 19. dubna 2019 si tehdy nikdo netroufal odhadnout, co ze slavné gotické stavby zůstane. 

Sochy vystavené na expozici ale měly štěstí, protože je kvůli probíhající rekonstrukci těsně před požárem odvezli. Nyní je proto možné je obdivovat téměř tváří v tvář. „Je to výjimečná možnost, vidět sochy takto zblízka. A až bude dokončena věžička katedrály, budou znovu tvořit její součást,“ popisuje kurátorka výstavy Isabelle Marquetteová. 

Záchrana vzácných vitráží

Před plameny se také podařilo zachránit téměř všechny vitráže. Požár přežily jen mírně poškozené. „Hasiči dávali pozor, aby při hašení vitráže nepoškodili silným proudem vody, a naopak ochladili okolní kameny, aby na ně byl vliv požáru co nejmenší,“ vysvětluje restaurátorka Flavie Vincent-Petitová, která je do původní podoby vracela v ateliéru ve městě Troyes.

Možnost vidět historické artefakty už ocenili první návštěvníci výstavy. „Je úžasné vidět, jak se pomocí nejrůznějších řemesel podařilo vdechnout artefaktům nový život a části katedrály rekonstruovat,“ hodnotí jedna z návštěvnic. 

Řadu předmětů se ale zachránit nepodařilo. Přestože jsou poškozené, stanou se součástí různých sbírek. Podle kurátorky poputuje do archeologického muzea hlavního města zřejmě vůbec nejznámější artefakt spojený s katedrálou. „Na vrcholku věžičky, kterou navrhl Viollet-le-Duc, byl měděný kohout, který se zřítil spolu s ní a byl nalezen druhý den ráno,“ říká. 

Ikonický kohout se zachoval pro návštěvníky výstavy, ale na Paříž už kvůli svému poškození z nově zkonstruované věžičky na rozdíl od třímetrových apoštolů shlížet nebude. Zrestaurované sochy se vrátí zpět do katedrály v dubnu 2024, kdy město plánuje její slavnostní znovuotevření.