„To není americký sen, který nám slibovali.“ New York řeší problémy s ubytováním migrantů

Události: New York řeší problémy s ubytováním migrantů (zdroj: ČT24)

Americké úřady v novém roce zaznamenaly prudký pokles ilegálních přechodů hranice s Mexikem. Zatímco v prosinci jich bylo přes čtvrt milionu, v lednu počet klesl na 150 tisíc. Přičítá se to tvrdšímu postoji administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vůči migrantům z Venezuely, Haiti, Nikaraguy a Kuby. Přesto zejména New York, o který je mezi migranty velký zájem, dál hlásí velké problémy s jejich ubytováním.

New York láká migranty po staletí. Jenže nyní jeho starosta hovoří o humanitární krizi. Největší americké město řeší, jak si poradit s příchodem více než čtyřiceti tisíc migrantů. Od loňského jara sem přijíždí speciálně vypravené autobusy od hranic s Mexikem.

Jen za minulý měsíc New York přijal dvanáct tisíc žadatelů o azyl. Ukázalo se však, že nemá dostatečné ubytovací kapacity. Což také vyvolalo protesty migrantů, kteří museli opustit hotel v centru města.

Povolení zůstat dostaly jen rodiny s dětmi. Muži se měli odstěhovat do nově zřízeného přístřeší v přístavním terminálu v Brooklynu. V nejchladnější noc letošní zimy se tam vydal přespat starosta New Yorku Eric Adams, aby jim ukázal, že se nemají čeho obávat. „Zůstaneme tu přes noc s našimi bratry, abychom jim ukázali, že jsme v tom všichni společně. Tak se mají věci řešit,“ prohlásil.

Někteří migranti si ale stěžovali na nedostatek toalet, soukromí, pocitu bezpečí a na špatné jídlo. Prý touží po práci a bydlení, nikoliv po „hromadném útulku pro stovky mužů“. „Jsem velmi smutný, protože toto není americký sen, který nám slibovali,“ uvedl venezuelský přistěhovalec Eduardo.

Pizzerie pomáhá migrantům

Svůj americký sen si naopak splnili majitelé pizzerie, kteří se rozhodli pomáhat migrantům. Když totiž jako katolíci viděli, jak se nedaleké hotely plnily lidmi z Venezuely, Haiti, Kuby a Nikaraguy, rozhodli se jim dát jídlo. „Když vidíte ženy, rodiny, děti, tak nemyslíte na to, že jsou přistěhovalci, jaké jsou barvy pleti, rasy. Prostě to jsou lidské bytosti, které mají hlad,“ sdělila majitelka pizzerie Danielle Bongiovanniová.

Na stěně mají nalepené bankovky se vzkazy od dárců, kteří se rozhodli přispět na jídlo pro migranty. Setkali se ale také s negativními reakcemi. „Když přišli k mým dveřím, tak jsme je nakrmili. Kritika přišla v tom smyslu, co se bude dít dál. Kam to směřuje,“ objasnil majitel Sebastian Bongiovanni.

Co se bude dít dál, je zásadní otázkou pro celý New York. Zatím je jasné, že migrační tlak zhoršil bytovou krizi a péči o lidi bez domova.