Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta

Někteří Češi v zahraničí už volí prezidenta. Mezi prvními vybírají příští hlavu státu krajané na obou amerických kontinentech. Problém jim ovšem dělá dojíždění na konzuláty nebo ambasády. V Evropě česká diplomatická zastoupení očekávají mimořádný zájem.

První volební místnosti se v 18:00 SEČ otevřely v Brasílii, Sao Paolu, Santiagu de Chile či v Buenos Aires. V těchto zemích se hlasuje na zastupitelských úřadech ve čtvrtek a v pátek od 14 do 21 hodin místního času. „První voliči odvolili hned ve dvě (18:00 SEČ),“ uvedl chargé d´affaires českého velvyslanectví v Brazílii Tomáš Loníček. 

Po 14. hodině místního času začalo hlasování také ve volební místnosti v České národní budově na Manhattanu v New Yorku. Generální konzul Arnošt Kareš přiblížil, že má na zvláštním seznamu zapsaných 489 voličů. První čeští občané již odevzdali svůj hlas, ale největší nápor čekají po skončení pracovního dne kolem páté večer místního času.

V prvním kole zde odvolilo 249 z téměř 500 voličů, čímž volební účast v New Yorku podle konzula dosáhla nejvyššího umístění mezi všemi volebními okrsky v rámci amerického kontinentu. Ve druhém kole, „kdy je účast tradičně silnější a voliči jsou velmi motivovaní přijet i ze vzdálenějších míst naší jurisdikce, odhaduji, že na generálním konzulátu v New Yorku odvolí kolem 400 voličů,“ dodal Kareš s tím, že asi 30 procent z nich bude mít voličský průkaz.

V kanadské Ottawě zahájili hlasování ve druhém kole prezidentské volby bez problému, zatím přišlo šest voličů. „Včera odpoledne začalo sněžit, Ottawa dostala příděl 25 až 30 centimetrů sněhu, takže očekáváme, že více voličů přijde zítra (v pátek),“ poznamenala vedoucí konzulárního úseku na velvyslanectví v Ottawě Jana Stará. „Na seznamu máme 199 voličů, a přišlo nám osm voličských průkazů,“ dodala.

Volební štafeta se pak přesune přes Austrálii, Asii a východní Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna. Volební místnosti budou otevřeny ve světě na 110 místech, stejně jako při prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny.

Volební místnost budou mít i čeští vojáci, kteří kvůli ruské agresi proti Ukrajině působí při posílení východního křídla NATO na Slovensku, v Táborisku Slávia ve vojenském újezdu Lešť na Zvolensku. Z podobných důvodů je zvláštní volební okrsek v litevské Rukle. Hlasovat nebude možné naopak v ruském Jekatěrinburgu nebo Petrohradu, kde byly české konzuláty uzavřeny.

V prvním kole před dvěma týdny dosáhla volební účast v zahraničí téměř dvaasedmdesáti procent. Byla tedy vyšší než v samotném Česku. Někteří z voličů cestovali i stovky kilometrů, aby mohli do urny vhodit svůj hlas. „Bydlím v Pittsburghu. To znamená, že každým směrem čtyři hodiny,“ přibližuje volička Martina Truche.

Zájem v Německu

Mimořádný zájem o volby předpokládají česká diplomatická zastoupení v Německu. Dorazit k urnám by mohlo kolem dvou tisíc osmi set voličů. To by bylo více než ve druhém kole volby prezidenta před pěti lety.

Velvyslanectví v Berlíně sdělilo, že v pátek a v sobotu by mohlo přijít i přes 590 českých občanů. V roce 2018 jich ve druhém kole bylo 553. Ambasáda předeslala, že bude mít připraven dostatek volebních lístků a obálek.

„Pozorujeme po prvním kole z telefonátů a e-mailů zvýšený zájem českých občanů, kteří však často nejsou zapsáni na zvláštním seznamu voličů, ani si nestihli zařídit voličský průkaz na obecním či městském úřadu v Česku. Ti bohužel ve druhém kole volit nemohou,“ upozorňuje Jan Kubišta z českého velvyslanectví.

To očekává vyšší zájem i díky zemědělskému a potravinářskému veletrhu Grüne Woche, který se v Berlíně koná do neděle. Řada Čechů již totiž ambasádu informovala, že jsou na veletrhu a že dorazí hlasovat s voličským průkazem.

Tradičně silná bývá účast na generálním konzulátu v Mnichově, kam často zajíždějí s volebním průkazem čeští lyžaři z rakouských sjezdovek. Před pěti lety zde hlas odevzdalo 1245 lidí, nyní konzul Pavel Bednář očekává přinejmenším stejnou účast. „Klidně i vyšší, třeba i patnáct set,“ uvažuje. Velký zájem předpokládají také konzuláty v Düsseldorfu nebo Drážďanech.