Obžalovaný z dubnového útoku v newyorském metru přiznal vinu

Frank James, který je obžalovaný z útoku v newyorském metru z loňského dubna, u soudu uznal vinu, pokud jde o obvinění z terorismu a nelegálního použití střelné zbraně. James se přiznal, že v metru odpálil dýmovnici a začal střílet do lidí. Při útoku nikdo nezemřel, několik desítek lidí ale utrpělo zranění. Prokuratura pro něj navrhne až 37 let odnětí svobody.

Původně James u soudu 10. května vinu popřel. Nyní své stanovisko změnil u soudního slyšení, o které minulý měsíc požádali jeho obhájci. Žalobci uvedli, že pokud 63letý James uzná vinu, budou po soudu žádat nižší trest mezi 32 a 37 lety odnětí svobody. Pokud by tak neučinil, žádali by čtyřicet let až doživotí.

Frank James je souzen za to, že při úterní ranní špičce ve voze metra odpálil dýmovnici a následně začal střílet do lidí. Deset jich postřelil a dalších asi dvacet cestujících utrpělo jiná zranění, nikdo však nezemřel. Za každého z deseti postřelených lidí byl James obžalován z jednoho bodu zločinu federálního terorismu, konkrétně útoku na veřejnou dopravu.

James se po útoku dal na útěk převlečený za údržbáře metra a policii unikal asi třicet hodin. Policie tehdy oznámila, že k jeho nalezení pomohl tip od veřejnosti, americká média však později přišla se zprávou, že se James přihlásil policii sám.

Stížnosti na rasismus i duševní problémy

Před útokem Afroameričan James sdílel na internetu několik videí, ve kterých si stěžoval na rasové podmínky ve Spojených státech, na násilí a na své mentální zdraví. „Měl bych si prostě pořídit zbraň a začít střílet,“ řekl v jednom z videí. V jiném videu byl v plném voze newyorského metra a zvednutým prstem ukazoval na cestující kolem sebe, píše agentura AP.

Dubnový útok desetimilionové město šokoval, něco podobného nezažilo posledních dvacet let. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová v září rozhodla, že všech více než šest tisíc vagónů svého metra nechá město vybavit bezpečnostními kamerami. Stát by se tak mělo nejpozději do konce roku 2025.