Rusko na záporožskou elektrárnu útočí cíleně, zabraňuje obnovení provozu, hodnotí Novák z ČVUT

Studio ČT24: Ondřej Novák o ostřelování Záporožské jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

Víkendové exploze, které otřásly ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnou v důsledku ruských útoků, neohrozily bezpečnost zařízení. Okupanti cílí na zařízení, bez kterých bude složité uvést elektrárnu opět do plného chodu, pakliže by ji Ukrajinci osvobodili, popisuje Ondřej Novák z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT v Praze.

Areálem jaderné elektrárny v sobotu a v neděli otřásly silné exploze. Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří jsou v zařízení přítomni, ohlásili škody na některých budovách, systémech a vybavení. Poškození ale podle nich jadernou bezpečnost neohrožuje.

Novák vysvětlil, že pozorovatelé z mise MAAE se v chodu elektrárny vyznají a posílají pravidelné zprávy do Vídně, které jsou nezávislé na ruské či ukrajinské straně. „Elektrárna je v pořádku. Během víkendového ostřelování došlo k poškození několika budov, které nesouvisí přímo s jadernou bezpečností, nemají vliv na fyzickou ochranu bloku, byly to pomocné provozy, leč ostřelování jaderné elektrárny není nikdy příjemné,“ shrnuje poznatky s tím, že útok provedli ruští okupanti.

„Útoky byly jasně cílené na konkrétní zařízení v elektrárně. Nelze říci, že by to bylo ustřelení se mimo, bylo to cílené ostřelování,“ upozorňuje Novák. Doplňuje také, že útok na elektrárnu je potřeba zasadit do dlouhodobého kontextu, kdy zařízení čelí útokům opakovaně. To ztěžuje údržbu, vyvíjí to tlak na personál a nic z toho není dobře.

Ruští vojáci areál Záporožské jaderné elektrárny obsadili na začátku března, provoz stále zajišťují Ukrajinci. Novák připomíná, že na stole nadále leží návrh na vytvoření ochranné zóny kolem záporožské elektrárny, kterou by Ukrajina a Rusko respektovaly jako zónu, kde se nestřílí. Moskva však takový scénář odmítá akceptovat.

Velký útok ne, menší zřejmě ano, uvažuje Novák

Novák přiblížil, že ruské záměry ohledně elektrárny lze těžko hodnotit, je ale vidět, že útoky okupantů cílí na technologie, které mají vliv na provoz reaktoru. Jejich vyřazení by znamenalo, že reaktor nebude možné spolehlivě a bezpečně zapnout a rychle se dostat na maximální výkon, pokud by ji například Ukrajinci získali v rámci osvobozování okupovaných území.

V tuto chvíli je všech šest bloků záporožské elektrárny odstaveno. „Čtyři jsou ve studené odstávce, dva jsou v teplé odstávce. Zbytkovým teplem vytápějí areál elektrárny a přilehlé městečko a vytvářejí si technologickou páru pro potřeby provozu elektrárny. Je v takovém bezpečném, úsporném stavu,“ popisuje expert z ČVUT.

Novák se domnívá, že Moskva větší útok na zařízení neplánuje, spíše bude nadále postupně poškozovat technologie v elektrárně. „Pokud by se fronta posunula, tak bych očekával, že dojde k větším poškozením na turbíně nebo tak, aby (Rusové) znemožnili opravu a co nejvíce prodražili znovuuvedení elektrárny do provozu,“ konstatuje.

Podotýká, že i kdyby se Ukrajincům při případném osvobození elektrárny podařilo v rámci týdnů najet na plný výkon, zůstává otázkou, zda by jej dokázali využít. Kvůli masivním ruským útokům na energetickou infrastrukturu by totiž bylo velmi těžké plný výkon vyvést do sítě.