Plyn z Nord Streamu bude podle Dánska unikat ještě nejméně týden

Události: Poškození plynovodů Nord Stream (zdroj: ČT24)

Plyn z poškozeného plynovodu Nord Stream bude podle dánského ministra energetiky a životního prostředí Dana Jörgensena unikat nejméně týden, než se plynovody mezi Ruskem a Německem zcela vyprázdní. Teprve pak bude možné poškozená místa detailněji prozkoumat. Německé rozvědky varují, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Část evropských politiků nyní hovoří o tom, že masivní podmořské výbuchy v Baltském moři byly cílenou sabotáží. Rusko odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné, a naopak zmiňuje Spojené státy. Moskva havárii vyšetřuje jako mezinárodní terorismus a chce svolat jednání Rady bezpečnosti OSN.

Poté, co švédská premiérka v úterý hovořila o tom, že masivní podmořské výbuchy, které plynovod poškodily, jsou úmyslným činem, se vyjádřil i lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkévičs. Podle něj jde o incident, kvůli kterému vstoupil evropský kontinent do nové fáze hybridní války. 

„NATO a EU by měly úmyslné útoky na Nord Stream brát vážně a patřičně na ně reagovat,“ uvedl Rinkévičs, který o věci telefonicky hovořil s šéfem dánské diplomacie Jeppem Kofodem.

Dánský ministr obrany Morten Bodskov situaci ve středu probíral s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem. Podle něj se shodli na tom, že Severoatlantická aliance by měla lépe chránit kritickou infrastrukturu v členských zemích. Dánsko už v úterý okolí uzavřelo pro letadla i lodě, protože se tam mohou propadnout do hlubin.

„Rusko je v Baltském moři silně vojensky přítomno a my očekáváme, že bude dál chřestit zbraněmi,“ uvedl Bodskov. Podle něj potrvá jeden až dva týdny, než bude bezpečné prozkoumat místa, kde jsou plynovody poškozené, a zjistit, co se tam stalo.

Moskva nařčení evropských státníků ze sabotáže odmítá. Ruská tajná služba FSB ve středu uvedla, že začala poškození plynovodů vyšetřovat jako „mezinárodní terorismus“. Ruská generální prokuratura takové vyšetřování zdůvodnila tím, že poškození plynovodů „způsobilo Rusku značné hospodářské škody“. 

Plyn stále uniká

Ze třech z celkových čtyř větví podmořských plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 po pondělním náhlém poklesu tlaku uniká plyn. Skandinávští seismologové také potvrdili, že v pondělí zaznamenali na dně Baltského moře výbuchy. 

Plyn uniká ze třech míst poblíž dánského ostrova Bornholm, a to v dánských i švédských vodách. Švédská pobřežní stráž ve středu agentuře DPA sdělila, že množství plynu, které se dostává ze dna na hladinu, se zatím nijak nezměnilo. 

Systém ležící zhruba sedmdesát metrů pod hladinou moře zasáhly ve třech místech otřesy o síle srovnatelné s výbuchem sto kilogramů dynamitu. Kyjev z incidentu obvinil Rusko. Právě Moskva na konci srpna zastavila dodávky Nord Streamem 1. Nord Stream 2 nebyl kvůli ruské invazi na Ukrajinu vůbec uveden do provozu. Přesto byla obě zařízení stále naplněná plynem.

Podle provozovatele možná půjde potrubí opravit, německá rozvědka tvrdí opak

Provozovatel plynovodního potrubí, konsorcium Nord Stream AG, během středy sdělil, že zatím nevylučuje, že se vedení podaří po havárii obnovit a zprovoznit.

„Nikdo teď nedokáže seriózně říci, jak to tam dole vypadá,“ řekl mluvčí Ulrich Lissek. Dá se prý odhadovat, že poškození je rozsáhlé, o způsobu opravy nebo nákladech na ni nechtěl spekulovat.

Německé rozvědky ale varují, že Nord Stream možná po havárii už nebude nikdy fungovat. Informoval o tom deník Tagesspiegel. Pokud se nepodaří potrubí opravit velmi rychle, dostane se do něj obrovské množství slané vody, což způsobí korozi, uvádí zpráva. 

Podle analytiků nehrozí v Česku po útocích na plynovody nedostatek plynu. Výbuchy zvýšily ceny plynu na burze, českých domácností se ale podle expertů, které oslovila ČTK, zdražení nyní bezprostředně nedotkne.

Poškození bylo úmyslné, shodují se evropští politici

O úmyslném poškození v úterý hovořila dánská i švédská vláda a také předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. „Tyto incidenty nejsou náhoda a mají dopad na nás všechny“, sdělil ve středu šéf diplomacie EU Josep Borrell. Zatím není jasné, kdo nebo proč na plynovody zaútočil.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová oznámila, že na vyšetřování incidentu se bude podílet i německé námořnictvo. „Okolnosti tohoto znepokojivého incidentu se musí rychle vyjasnit a je třeba zjistit, kdo je za něj zodpovědný,“ řekla Lambrechtová.

Norský ministr energetiky Terje Aasland informoval, že Oslo kvůli incidentu zvýšilo úroveň bezpečnosti v okolí svých ropných plošin i pevninských terminálů. Podle premiéra Jonase Gahra Störeho však Norsku žádné konkrétní nebezpečí nehrozí. Ruské velvyslanectví v Kodani podle agentury RIA Novosti požádalo Kodaň, aby mu sdělila veškeré podrobnosti o poškozeních plynovodu, jakmile je bude mít k dispozici.