Snahu zamezit našemu spojení s Tchaj-wanem převálcují kola dějin, řekl v OSN šéf čínské diplomacie

Jakýkoli pokus zamezit spojení Číny s Tchaj-wanem převálcují kola dějin, řekl v sobotu na zasedání Valného shromáždění OSN čínský ministr zahraničí Wang I. Sdělil také, že Peking podporuje veškeré úsilí vedoucí k mírovému řešení „krize“ na Ukrajině, prioritou jsou mírové rozhovory.

Čína považuje Tchaj-wan za svoji součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě, že by vyhlásil nezávislost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

Peking bude i nadále usilovat o „mírové sjednocení“ s Tchaj-wanem, uvedl Wang I. „Musíme tvrdě bojovat proti separatistickým aktivitám Tchaj-wanu a podniknout rozhodné kroky proti vnějšímu vměšování,“ řekl dále čínský ministr zahraničí. „Teprve až bude Čína zcela sjednocena, může nastat v celém Tchajwanském průlivu trvalý mír,“ dodal.

Wang se v pátek v New Yorku setkal na devadesát minut s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Ten Wangovi řekl, že zachování míru a stability na Tchaj-wanu je životně důležité. Čína poté obvinila Spojené státy, že ohledně samosprávného ostrova vysílají „velmi špatné a nebezpečné signály“.

Napětí ohledně Tchaj-wanu vzrostlo po srpnové návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové, po níž následovalo rozsáhlé čínské vojenské cvičení, a také po slibu amerického prezidenta Joea Bidena, že Washington bude demokraticky spravovaný ostrov bránit.

„Vyzýváme všechny zúčastněné strany, aby zabránily prohloubení krize,“ uvedl Wang ohledně ruské invaze na Ukrajinu. „Základem je řešení oprávněných bezpečnostních zájmů všech stran a vybudování vyvážené, účinné a udržitelné bezpečnostní architektury,“ dodal.