V katedrále v Edinburghu bohoslužba připomněla život Alžběty II.

Události: Pondělní smuteční ceremonie za Alžbětu II. (zdroj: ČT24)

Smuteční průvod s rakví zesnulé britské královny Alžběty II. doputoval ke Katedrále svatého Jiljí v Edinburghu, kde poté bohoslužba připomněla život zesnulé královny a jejího vřelého vztahu ke Skotsku. Na mši, kterou zahájil reverend Calum MacLeod, byl patrný skotský vliv. V edinburghské katedrále bude rakev s Alžbětou II. vystavena do úterního odpoledne.

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Kromě zpěvu ve skotské gaelštině v katedrále zazněly také dvě skladby skotského klasického skladatele Jamese MacMillana, jehož Alžběta II. v roce 2015 pasovala na rytíře. Především byla na pondělní bohoslužbě zdůrazňována role Alžběty II. jako „konstanty“ v životech Britů po více než sedmdesát let.

„Byla věrná své úloze, kterou převzala v roce 1952, byla konstantou v životech nás všech posledních sedmdesát let. Své práci byla oddaná a až do konce života si držela pevný kurz,“ řekl reverend MacLeod.

„Většina z nás si nedokáže vybavit čas, kdy nebyla naší královnou,“ prohlásil ve své homilii představitel Skotské církve Iain Greenschields. 

Rakev s Alžbětou II. bude v úterý kolem 19:00 SELČ letecky převezena do Londýna. Do Katedrály svatého Jiljí ji dnes doprovodil smuteční průvod i s králem Karlem III.

Královská míle

Průvod se na zhruba půlhodinovou cestu po edinburghské Královské míli vydal z paláce Holyroodhouse. Za pohřebním vozem kráčel král Karel III. se svými sourozenci, tedy princeznou Anne a princi Edwardem a Andrewem.

Královskou míli, kde ještě několik minut před příchodem průvodu v pochodu hrála kapela Královského regimentu Skotska, lemovaly tisíce lidí, kteří se do skotské metropole sjeli z celé Británie i dalších zemí, aby se v tichosti rozloučili se zesnulou panovnicí.

Rakev s královnou je překrytá žlutočervenou královskou standartou Skotska a na jejím vrchu leží věnec uvitý z květin sebraných na zámku Balmoral, především bílého vřesu, bílých frézií a chryzantém.

Vůz ve smutečním průvodu po obou stranách doprovodili příslušníci Královské společnosti lukostřelců, panovníkovy tradiční skotské osobní stráže. Z Edinburghského hradu se během průvodu ozvalo 21 dělových salv.

Karel III.: Svou matku chci mít za vzor

Nový britský král Karel III. předtím přijal kondolence od zákonodárců ve Westminsterském paláci, sídle britského parlamentu. Před Sněmovnou lordů a Dolní sněmovnou připomněl „nezištnou službu“ své matky, zesnulé královny Alžběty II. Řekl, že ji chce mít za vzor.

„Parlament je živoucím a dýchajícím nástrojem naší demokracie,“ řekl král. „Když před vámi dnes stojím, nemohu necítit váhu historie, která nás obklopuje a připomíná nám živoucí parlamentní tradici.“

Karel III. také ocenil projevy soustrasti, které přednesli předsedové obou komor parlamentu – Lindsay Hoyle a John McFall. „Náš žal je skutečně hluboký, ale víme, že váš žal je ještě větší,“ řekl králi jménem zákonodárců Hoyle.

Ve Westminsterském sále, kde bude od středy uložena rakev s pozůstatky panovnice, král znovu ocenil i obětavost své matky, která vládla Británii přes sedmdesát let.

Karel III. přijal kondolence od britského parlamentu (zdroj: ČT24)

„Její Veličenstvo královna slíbila ještě v době, kdy byla velmi mladá, že bude sloužit vlasti a jejím obyvatelům a dodržovat drahocenné zásady konstituční vlády, které leží v samém srdci země. Ten slib pak dodržovala s oddaností, které se nemůže nic rovnat,“ řekl Karel III. „Tím ustavila vzor nezištné služby…, který jsem odhodlán věrně následovat,“ ukončil král svou řeč.

Karla III. doprovázela jeho manželka Camilla. Oba později odletěli do Edinburghu, kde doprovodili rakev se zesnulou.

Logistická operace připomínající olympiádu

Státní pohřeb se uskuteční devatenáctého září ve Westminsterském opatství. Posledního rozloučení se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala. Prezident Miloš Zeman totiž ze zdravotních důvodů nemůže létat letadlem. Na akci přicestují hlavy států a vlád z celého světa a zástupci mnoha světových monarchií od Evropy po Japonsko.

Účast potvrdili již například prezidenti Joe Biden (USA), Emmanuel Macron (Francie), Jair Bolsonaro (Brazílie) či Recep Tayyip Erdogan (Turecko), přijede i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, novozélandská premiérka Jacinda Ardernová nebo japonský císař Naruhito. Chybět zcela jistě bude ruský prezident Vladimir Putin, jehož země vede válku na Ukrajině.

Zahraniční státníci již dostali od britského ministerstva zahraničí přísné pokyny týkající se jejich cesty na pohřeb. Londýn politiky žádá, aby se do Británie vydali pokud možno komerčními lety a nikoli soukromými letouny. V britské metropoli je pak hostitelé k Westminsterskému opatství přepraví hromadně autobusy, soukromé limuzíny budou zakázané, napsal s odkazem na dokument pro zahraniční ambasády server Politico.

Podle zpravodaje ČT Bohumila Vostala by mohl pohřeb zaplnit londýnské ulice stejně jako při olympiádě, mluví se o milionu nebo i dvou milionech přihlížejících. Na akci se ve velkém připravují bezpečnostní složky.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek ve věku 96 let a její nejstarší syn Charles, který bude panovat jako Karel III., byl králem oficiálně prohlášen v sobotu.