Na pohřeb královny Alžběty II. poletí premiér Fiala

Posledního rozloučení s královnou Alžbětou II. se za Českou republiku zúčastní předseda vlády Petr Fiala (ODS). V rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 to uvedl prezident Miloš Zeman. Dodal, že důvodem je doporučení nelétat letadlem, které mu kvůli zdraví radí jeho ošetřující lékaři. Státní pohřeb britské královny Alžběty II. se uskuteční v pondělí 19. září ve Westminsterském paláci.

Pohřbu zesnulé britské panovnice se podle prezidenta zúčastní předseda vlády. „Poprosil jsem Petra Fialu, aby se zúčastnil z toho prostého důvodu, že mně lékaři zakázali létat, protože mám díru v břiše kvůli žaludeční sondě,“ řekl Zeman v rozhovoru. Fiala podle něj souhlasil, což následně potvrdil i mluvčí vlády Václav Smolka. 

Alžběta II. zemřela ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách. Novým králem se stal její třiasedmdesátiletý syn Karel III.

Vyjmutí sondy, kterou prezidentovi lékaři zavedli po zdravotních potížích kvůli riziku podvýživy loni na podzim, bude podle dřívějšího vyjádření prezidentova kancléře Vratislava Mynáře přicházet v úvahu nejdříve ke konci roku.

Prezident Zeman v rozhovoru vzpomínal na to, jak se s královnou několikrát setkal. Nejprve, když ji do Česka pozval tehdejší prezident Václav Havel, následně se s ní nynější hlava státu sešla v Buckinghamském paláci. V Británii je podle něj královna zobrazením a ztělesněním mnohasetleté tradice. „Ten symbol obrovské kontinuity dějin je něco, co dává královně bez ohledu na formální kompetence nesmírně vlivnou pozici,“ dodal prezident.

Podle Zemana se dnes už král Karel III. na funkci panovníka velmi dlouho připravoval a bude schopný ji vykonávat. „Patrně nebude mít tolik času na nejrůznější charitativní akce jako v minulosti, ale je zcela určitě nejpovolanější, kdo na tradici Alžběty II. může navázat,“ řekl prezident.