Procesí s rakví Alžběty II. dorazilo do Edinburghu. V ulicích skotské metropole přihlížely desítky tisíc lidí

Smuteční kolona vezoucí rakev s královnou Alžbětou II. dorazila zhruba po šestihodinové cestě ze skotského zámku Balmoral do Edinburghu. Rakev až do pondělí zůstane v paláci Holyrood, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. Podél silnic, kudy smuteční kolona projížděla, stály tisíce lidí, další tisíce Britů čekaly na královnu v Edinburghu. V neděli mezitím proběhlo slavnostní prohlášení Karla III. novým králem ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, později také na Gibraltaru. Proklamace o jeho nástupu na trůn zazněla den poté, co ho jako panovníka oficiálně prohlásila Nástupnická rada v Londýně.

On-line přenos

Smrt Alžběty II.

  • 21:50

    Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

  • 20:43

    Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

  • 20:30

    Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Kolonu sedmi černých automobilů vedl policejní motocykl následovaný pohřebním vozem. Dubovou rakev, která byla dosud uložena v tanečním sále Balmoralu překrytá královskou standartou, do něj vložilo šest správců.

Ze zámku Balmoral vyprovodil procesí královský dudák. Cesta do Edinburghu zabrala zhruba šest hodin, kolona cestou projela například přes města Aberdeen či Dundee. Podél trasy se shromažďovali lidé, aby se s královnou naposledy rozloučili.

Události: Loučení s královnou (zdroj: ČT24)

V první vesnici Ballater na královnu za zábranami v naprostém tichu čekaly stovky lidí, kolona při průjezdu zpomalila. Truchlící do cesty vozům házejí květiny a před kostelem se k poslednímu rozloučení shromáždili představitelé místní správy a církve.

„Přihlížející jsou dychtiví a trochu nervózní, někteří lidé už projevují emoce,“ popisoval reportér BBC náladu v obci před průjezdem kolony.

Edinburghem se nesl potlesk

Procesí projelo městem Aberdeen po jedné odpoledne středoevropského času. Velké davy lidí se tam shromáždily na Holborn Street, u Duthie Parku a podél mostu krále Jiřího VI., pojmenovaného po královnině otci. Než auto s rakví projelo přes most, dav lidí podle reportéra BBC zhruba na deset minut utichl. 

Ve skotské metropoli Edinburghu následně projela kolona i kolem budovy parlamentu, kde ji sledovala mimo jiné i skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Davy přihlížely průjezdu kolony v naprostém tichu, poté začali lidé hlasitě tleskat.

Rakev následně nosiči uložili v Trůním sále paláce Holyrood, který je oficiálním skotským sídlem britského panovníka. U ukládání rakve byly všechny tři mladší děti královny Alžběty II. – princové Andrew a Edward a princezna Anne. Ta také svou matku na poslední cestě ze zámku Balmoral doprovázela.

Obyvatelé Ballateru se loučí s královnou
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

V pondělí bude rakev ve smutečním průvodu převezena do edinburské katedrály svatého Jiljí, kde se jí bude moci poklonit veřejnost, a následně bude letecky přepravena do Londýna.

Státní pohřeb královny Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 19. září. Nový král Karel III. vyhlásil na ten den státní svátek. Očekává se, že panovnici do té doby přijdou vzdát hold miliony lidí.

Oficiální prohlášení Karla III. králem ve skotském Edinburghu
Zdroj: Reuters/Wattie Cheung

Slavnostní proklamace Karla III. králem ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku

Král Karel III. byl v neděli slavnostně prohlášen králem i ve zbylých třech částech Spojeného království mimo Anglii, tedy ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Podle pravidel se tam proklamace o nástupu nového monarchy veřejně četla den poté, co zazněla z balkónu Svatojakubského paláce v Londýně. 

Proklamaci v Edinburghu přečetl hlavní skotský herold na náměstí před parlamentem poté, co městem prošel průvod členů skotské gardy a oddíl královských lučištníků. Po závěrečném zvolání „Bože, ochraňuj krále“ zazněly salvy z děla.

Podobnou choreografii měly ceremonie před Cardiffským hradem ve Walesu a před zámkem Hillsborough nedaleko Belfastu, který je oficiálním severoirským sídlem královské rodiny. Ve Walesu herold četl oznámení o prohlášení Karla III. králem jak v angličtině, tak ve velštině. 

Ceremonii v severoirském Hillsborough, která proběhla za silného deště, se neúčastnili zástupci strany Sinn Féin. Její předsedkyně Mary Lou McDonaldová pak vysvětlila, že účast na proklamaci je určená těm, „kteří se politicky hlásí k britské koruně“. V dalších dnech se prý ale politici z této strany do dění opět zapojí.