Karel III. se při nástupnickém ceremoniálu zavázal následovat příkladu své matky

Nástupnická rada v sobotu oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Prohlášení jako první podepsal korunní princ William, následovaný Karlovou manželkou, královnou Camillou, a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to ale oficiálně potvrdil. Karel III. pověření přijal a složil tradiční přísahu britských panovníků, že bude ochraňovat Skotskou církev.

On-line přenos
Smrt Alžběty II.
21:50

Oficiální britské loučení s královnou Alžbětou II. končí a spolu s ním i tento přenos. Děkujeme za pozornost.

20:43

Státní smutek bude ve Spojeném království na žádost nového krále Karla III. pokračovat do 26. září.

20:30

Během soukromého obřadu v rodinné hrobce se s královnou bez přítomnosti médií loučí členové královské rodiny. Jde o poslední část pohřebního dne a závěrečné rozloučení s panovnicí. Alžběta II. spočine po boku svého manžela prince Philipa, vévody z Edinburghu, který zemřel loni v dubnu.

Karel III. oficiálně přijal pověření rady a řekl, že bude následovat příklad své matky královny Alžběty II. Oficiální prohlášení o smrti královny Alžběty II. a o nástupu Karla III. na britský trůn zaznělo poté veřejně z balkónu Svatojakubského paláce. 

Karel III. také schválil nařízení, podle kterého bude pohřeb královny Alžběty II. státním svátkem. Pohřeb panovnice se uskuteční 19. září ve Westminsterském opatství. 

Události: Karel III. prohlášen králem (zdroj: ČT24)

„Má matka byla příkladem celoživotní lásky a sebeobětování. Jsme si vědomi, jaké z toho pro nás vyplývá dědictví a jakou poneseme zodpovědnost za svrchovanost království. Budu se snažit následovat příklad, který mám před sebou. Budu podporovat ústavní vládu a usilovat o blaho všech národů naší říše. Vím, že mě podpoří láska a podpora všech, jimž budu vládnout, a při provádění svých povinností budu veden radou voleného parlamentu,“ řekl během svého projevu před Nástupnickou radou Karel III.

Poté přísahal, že bude ochraňovat Skotskou a Anglikánskou církev a podepsal příslušné dokumenty.

Prohlášení Karla III. britským králem (zdroj: ČT24)

V nástupnické radě byli i bývalí premiéři

Nástupnická rada se sešla v 11 hodin středoevropského času. Mezi zúčastněnými byli i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý.

Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice a nebo skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Nástupnické rady se smí účastnit všichni členové Státní rady (Privy Council), který je hlavním poradním orgánem panovníka. Tento orgán má ale nyní přes sedm set členů, a tak byly vybrány pouze dvě stovky z nich, kteří byli na zasedání pozváni. Předsedala mu Penny Mordauntová. Po prohlášení Karla III. za nového krále plným sálem zaznělo oslavné „Bože, ochraňuj krále“. 

Nástupnická rada, která se shromáždila ve Svatojakubském paláci
Zdroj: Reuters

Salvy z děl

Oficiální prohlášení o smrti královny Alžběty II. a o nástupu Karla III. na britský trůn přečetl pověřený představitel poprvé veřejně z balkónu Svatojakubského paláce. Po oznámení napříč Británií zazněly salvy z děl.

Prohlášení o nástupu nového vladaře se následně četlo i v budově londýnské Královské burzy. Na dalších místech země, včetně metropolí Skotska, Severního Irska a Walesu, bude oznámení slavnostně přečteno v neděli v poledne. 

„Tento den bude i v příštích letech každoročně oslavován jako den proklamace Karla III. britským králem a v celé zemi budou vztyčovány vlajky a také bude oslavován střelbou z děl,“ upozornil odborník na protokol a expert na královské rodiny Jindřich Forejt.

Palba z děl k poctě nového britského krále Karla III.
Zdroj: Sarah Meyssonnier/Reuters

Slib novému králi

V sobotu odpoledne se také krátce sešel parlament, aby vzdal hold zesnulé královně. Premiérka Liz Trussová tak spolu s ministry v Dolní sněmovně britského parlamentu složila novému králi přísahu. „Zachovávat věrnost Jeho Veličenstvu králi Karlovi, jeho dědicům a nástupcům“ slíbil také sněmovní předseda Lindsay Hoyle a nejdéle sloužící poslanci.

Přísahu panovníkovi skládají poslanci po zvolení, nový slib v případě nového monarchy zákon nevyžaduje. Všech 650 členů parlamentu tak ale v následujících dnech může učinit, pokud o to projeví zájem. Parlament v období smutku přerušil svou běžnou činnost, v sobotu se poslanci podobně jako v pátek sešli, aby vzdali hold královně.

Vlajky, které byly po celé zemi kvůli úmrtí královny stažené na půl žerdi, se na oslavu nástupu nového panovníka na 26 hodin vrátily na své původní místo. Ve skotském, velšském a severoirském parlamentu zazní proklamace nového krále o den později.  

Soukromá mše pro rodinu

Velká část britské královské rodiny stále zůstává na zámku Balmoral ve Skotsku, kde ve čtvrtek panovnice Alžběta II. zemřela. Její tři mladší děti, princové Andrew a Edward a princezna Anna, v sobotu společně s rodinami poprvé opustili brány letního sídla a vyrazili na soukromou bohoslužbu do blízkého kostela v Crathie Kirk nedaleko Balmoralu. Po návratu si prohlédli vzkazy a květiny, které jako projev smutku a soustrasti na místo nosí tisíce lidí.

Rakev s tělem zesnulé panovnice opustí Balmoral v neděli a přesune se do paláce Holyroodhouse v Edinburghu, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. V pondělí procesí s rakví zamíří do katedrály svatého Jiljí (St. Giles), kde setrvá 24 hodin a kde se bude moci veřejnost s královnou rozloučit.

V úterý 13. května bude rakev přepravena do Londýna, kde bude nesena ve smutečním průvodu z Buckinghamského paláce do sídla parlamentu. Ve Westminsterském sále bude rakev vystavena čtyři dny, stráž u ní budou držet i členové královské rodiny.

Pohřeb se uskuteční ve Westminsterském opatství v pondělí 19. září. Nakonec rakev spočine v hrobce v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, která je také místem posledního odpočinku krále Jiřího VI., otce Alžběty II.