Rusko shání munici a rakety, chce je koupit i od KLDR. Problém má i s dodávkami dronů

Ruské ministerstvo obrany se snaží nakoupit v Severní Koreji miliony raket a dělostřeleckých granátů pro pokračující válku proti Ukrajině, uvedla agentura AP s odvoláním na poznatky americké rozvědky. Podle britské vojenské rozvědky má Rusko problém také doplňovat zásoby na Ukrajině ničených dronů, nedokáže jich vyrábět dostatek.

Americký představitel, který hovořil pod podmínkou anonymity, pokládá skutečnost, že Rusko se obrátilo na izolovaný severokorejský stát, za známku, že „ruská armáda nadále trpí nedostatkem dodávek na Ukrajinu v důsledku kontroly vývozu a sankcí“.

Američtí zpravodajci si myslí, že Rusko by se mohlo pokusit si obstarat další severokorejské vojenské vybavení.  

KLDR se snaží upevnit si vztahy s Ruskem a kritizuje Spojené státy a Západ za „hegemonistickou politiku“. Pchjongjang také projevil zájem vyslat stavební dělníky, aby pomohli Rusku s obnovou okupovaných území na východu Ukrajiny.

KLDR se v červenci stala kromě Ruska a Sýrie jedinou zemí, která uznala nezávislost Ruskem kontrolovaných útvarů na okupovaných území Ukrajiny známých jako Doněcká a Luhanská lidová republika, připomněla AP.

Politolog Jan Ludvík z Univerzity Karlovy si není jistý, zda nedostatek nábojů, který Rusko sužuje, souvisí se sankcemi. „Ono to spíš souvisí s tím, že spotřeba dělostřelecké munice je obrovská, ani Rusko nemá nevyčerpatelné sklady,“ říká.

Podle Ludvíka Rusko zatím nebylo schopno přejít na plnou válečnou výrobu munice doma, tudíž se ji snaží získat od zemí, které disponují zásobami. „Ono těch zemí, které mají zásoby, není příliš mnoho,“ vysvětluje a dodává, že právě KLDR je jednou z mála, které by je mít mohly. „Protože je to zvláštní země, která se neustále připravuje na válku.“

Studio ČT24: Politolog Jan Ludvík o aktuálním vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Problém s dodávkami dronů

Poznatky o nákupech v KLDR přicházejí poté, co Bidenova vláda nedávno potvrdila, že ruská armáda převzala dodávku íránských bezpilotních letounů určených pro nasazení na ukrajinském bojišti. 

Bílý dům minulý týden uvedl, že první dodané íránské drony jsou poruchové. Moskva jich plánovala nakoupit stovky. Ruská vojenská doktrína v posledních letech kladla velký důraz na jejich využití, především jako průzkumných nástrojů ve spolupráci s dělostřelectvem.

Země jich ale nyní i kvůli západním sankcím omezujícím dovoz některých součástek nedokáže vyrábět dostatek, což zhoršuje strategické povědomí, které mají ruští velitelé o situaci na bojišti, uvedla v úterý ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině britská vojenská rozvědka.

Rusko podle ní za poslední den na Ukrajině provedlo sedmadvacet operací s drony, denní průměr za srpen byl padesát. 

Rusko podle Ukrajinského generálního štábu přišlo na Ukrajině už o 50 tisíc vojáků, dále například přes 2000 tanků, 443 letadel a helikoptér, 3305 vozidel pěchoty a patnáct lodí. Čísla publikovaná oběma stranami konfliktu se značně liší a informace nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinské letectvo provedlo v posledním dni osmnáct úderů na ruské pozice a zničilo ruský bitevní vrtulník Ka-52, uvádí Kyjev. Raketové a dělostřelecké jednotky provedly 370 útoků a podle serveru Odessa Journal Ukrajinci „systematicky a efektivně“ pomocí palby ovládají přechody přes řeku Dněpr.

Ukrajinské velení uvedlo, že obránci také zničili několik muničních skladů v Chersonské oblasti.

Rusko v reakci na ukrajinskou ofenzivu na jihu země přesouvá techniku z týlu, například i z Krymu, a dále se snaží o ovládnutí Donbasu, kde podle serveru Ukrajinska pravda provedlo letecké a raketové útoky na ukrajinské pozice v desítkách vesnic a měst.

Podle britského ministerstva obrany je však nepravděpodobné, že by se Rusům podařilo do poloviny tohoto měsíce dobýt zbytek Doněcké oblasti, jak přikázal Kreml.