Zemřel Michail Gorbačov

Ve věku 91 let zemřel Michail Gorbačov, první a zároveň poslední prezident Sovětského svazu. Informovala o tom agentura Interfax s odvoláním na vyjádření moskevské Ústřední klinické nemocnice. Jako šéf komunistické strany, a tedy celého SSSR, se zasloužil o konec studené války, pád železné opony a rozpad impéria.

S úmrtím sovětského exprezidenta Michaila Gorbačova vyjádřil soustrast ruský prezident Vladimir Putin, uvedl podle Interfaxu kremelský mluvčí Peskov. „Ráno pošle rodině a blízkým kondolenční telegram,“ citoval jej TASS.

Britský premiér Boris Johnson napsal, že jej smrt Gorbačova, který podle něj s odvahou a kuráží dovedl studenou válku ke smírnému závěru, zarmoutila. „V době Putinovy agrese na Ukrajině zůstává jeho neúnavné odhodlání otevřít sovětskou společnost příkladem pro nás všechny,“ napsal. 

Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) byl Gorbačov významným politikem druhé poloviny minulého století a přispěl „k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu“. „Ať odpočívá v pokoji,“ napsal na Twitteru. Také podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) Gorbačov „opravdu napomohl“ pádu komunismu a rozpadu SSSR.

Podle rusisty Milana Dvořáka se bývalý sovětský lídr snažil Svaz zreformovat a přitom udržet pohromadě, což zřejmě nebylo možné. „Ve své snaze o reformu Sovětského svazu prostě neuspěl,“ uvedl Dvořák. „Byl z dnešního hlediska naivní. Myslel si, že to lze napravit.“

Podle Dvořáka se velmi liší pohled na Gorbačova na Západě a Východě. „Západ má na Gorbačova vzpomínky zcela kladné. V Rusku je skupina intelektuálně naladěných lidí, kteří jsou mu vděční. Ale většina je minimálně rozpolcená,“ řekl s tím, že majorita lidí se kloní k názoru, že nese vinu na rozpadu Sovětského svazu.

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) rozděloval názor na Gorbačova také československý disent. Levicová část do něj vkládala své naděje. „My jsme tímhle naivním přístupem rozhodně netrpěli a v zásadě jsme až tolik neočekávali,“ řekl. Svým dědictvím ale tato očekávání podle Vondry nakonec překonal. „Je vlastně pozitivní z našeho hlediska,“ dodal.

Bývalý politik Michael Kocáb s Gorbačovem vyjednával porevoluční odchod sovětských vojsk z Československa. „Dal své armádě příkaz nevměšovat se do našich záležitostí (…) Tady byla jeho obrovská pozitivní role v samém začátku. Dle mého názoru to byl největší světový žijící vůdce. Doslova a do písmene pohnul dějinami a velice pozitivně,“ uvedl Kocáb.

Gorbačov po počátečním oťukávání se choval velmi vstřícně, vzpomínal na návštěvu Moskvy s Václavem Havlem Michael Žantovský. Dodal, že obří rozměry Kremlu a šedivé postavy pohybující se po chodbách působily jako z Havlovy absurdní hry.

Reformátorem v čele rozpadajícího se Svazu

Michail Gorbačov zahájil po nástupu do čela sovětských komunistů v roce 1985 změny, které měly reformovat komunistický systém a dodat sovětskému impériu novou sílu. Opak se ale stal pravdou. Sovětský svaz se rozpadl a komunistický systém se zhroutil. Až později Gorbačov přiznal, že reformovat ani nešel.

Nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1990 se stal oblíbencem Západu i nadějí Východu, doma si respekt nezískal. Pro mnoho lidí více než návrat vytoužené svobody znamenaly jeho reformy zdražování i ztrátu jistot a mnoho Rusů mu nemůže dodnes zapomenout rozpad Sovětského svazu.

Gorbačov se narodil 2. března 1931 ve vesnici Privolnoje ve Stavropolském kraji v rolnické rodině. V Moskvě vystudoval právnickou fakultu a od roku 1952, kdy vstoupil do KSSS, trpělivě stoupal po stranickém žebříčku. Věrným průvodcem vzestupy i pády mu byla od roku 1953 manželka Raisa, která vytvořila nový obraz manželky sovětského státníka. V září 1999 zemřela na leukémii. Spolu měli dceru Irinu.

Gorbačov, který v roce 1999 dostal z rukou Václava Havla Řád bílého lva, bude vlastní přání pohřben vedle Raisy na hřbitově v Moskvě. Uvedla to agentura TASS s odkazem na příbuzné zesnulého.