Pokud ve volbách vyhrají demokraté, zakážeme prodej útočných pušek, slíbil Biden

Události ČT: Biden slibuje zákaz útočných zbraní v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden slíbil zákaz prodeje útočných zbraní, a to v případě, že demokraté v listopadu vyhrají volby do Kongresu. Svůj plán na snížení počtu zločinů se zbraněmi představil v úterý v Pensylvánii. Už letos v létě prošla přísnější pravidla pro nákup zbraní u lidí do 21 let nebo zákaz vlastnit zbraň v případě, kdy jde o pachatele násilí v rodině. Šlo o reakci na masovou střelbu na škole v Uvalde, kde útočník zavraždil 19 dětí a dva dospělé.

Rodiče a příbuzní obětí střelby na škole v Uvalde o uplynulém víkendu žádali změnu i po republikánském guvernérovi Texasu Gregu Abbottovi. „Ne každý souhlasí se zákazem útočných zbraní. Chceme tak dosáhnout kompromisu, setkat se uprostřed, zvýšit věk na 21 let pro možnost koupit útočnou zbraň,“ uvedla sestra jedné z obětí Jazmin Cazaresová. 

Jen za letošní rok se podle statistik událo skoro 450 incidentů, při kterých střelec zranil nebo zabil nejméně čtyři lidi. Prezident Joe Biden teď přišel s radikálním řešením. „Jsem odhodlaný v této zemi zakázat útočné zbraně,“ uvedl.

Volby

V listopadu se ve Spojených státech konají volby do Kongresu. Biden tímto plánem láká voliče, aby svůj hlas dali Demokratické straně, která náskok republikánů stahuje. Pořád ale ne dost na to, aby jim zabránila v získání většiny ve Sněmovně reprezentantů a Senátu.

Právě voliči republikánů, kteří do podzimních voleb posílají ve velkém kandidáty doporučené bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, jsou tradičními stoupenci ústavního práva nosit zbraň. „Existence zla v našem světě není důvodem, abychom odzbrojili občany dodržující zákon, ty, kteří vědí, jak zbraně používat, a mohou ochránit hodně lidí,“ řekl nedávno Trump.

O zákazu prodeje poloautomatických střelných zbraní s velkým zásobníkem munice se v USA mluví už dlouhá léta. Mezi Američany to vyvolává nekonečné hádky.