V Bulharsku vybuchl muniční sklad. Patřil zbrojaři, který měl zboží i ve Vrběticích

U města Karnobat na východě Bulharska v neděli nad ránem vybuchl muniční sklad firmy Emko. Následný požár se již podařilo uhasit, místo neštěstí prozkoumává dron. Nikdo nebyl zraněn, uvedl zpravodajský server BNR. Sklad patřil bulharskému zbrojaři Emilijanu Gebrevovi, který měl materiál uskladněný i ve vybuchlém areálu ve Vrběticích.

„Kolem 4:00 se ozval výbuch a poté začal hořet sklad. Co se přesně stalo, je předmětem vyšetřování. V souladu s předpisy nikdo na místo dalších 24 hodin nesmí. Ve skladišti byla stará nepotřebná munice, kterou si firmy objednaly, ale neodebraly,“ popsal Gebrev, majitel výrobce zbraní Emko, citovaný serverem Bulgaria posten.

Ostraha areálu měla informaci, že došlo k narušení bezpečnosti, což se vydala ověřit, řekl Gebrev portálu budilnik.bg. Než stačila dorazit na místo, došlo k výbuchu a požáru. „Je velké štěstí, že přežili,“ dodal zbrojař. Rovněž řekl, že samovznícení podle něj nepřichází v úvahu. Svá podezření si po dobu vyšetřování chce nechat pro sebe.

Bulharsko zažilo výbuch muniční továrny v roce 2014, tehdy zemřel jeden člověk. Prokuratura ve spojitosti se čtyřmi výbuchy v bulharských skladech a továrnách, kde měl uložené zbraně a munici také Gebrev, podezírala celkem šest Rusů. Materiál uskladněný ve všech jeho postižených skladech měl směřovat na Ukrajinu a do Gruzie.

Zbrojař je spojený s Českem

„Neočekávám, že by vyšetřování něco zjistilo. Měli jsme tu i mnohem větší případy, při kterých byly i oběti a zranění, ale stejně to vyšlo naprázdno,“ zmínil Gebrev.

V říjnu 2014 vybuchl také muniční sklad ve Vrběticích v České republice, zemřeli tehdy dva lidé. Národní centrála proti organizovanému zločinu i tajné služby pracovaly s verzí, že cílem útoku ve Vrběticích byl Gebrevův uskladněný materiál.

V dubnu 2021 tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření na zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů ve Vrběticích.