TÉMA

Emilijan Gebrev

V Bulharsku v neděli vzplál muniční sklad. Na vině je zřejmě cizí aktér, oznámil premiér

Bulharský premiér Nikolaj Denkov v pondělí uvedl, že nedělní výbuch v muničním skladu vlastněném zbrojařem Emilijanem Gebrevem má zřejmě na svědomí cizí aktér. Jeho kabinet zároveň zpřísnil bezpečnostní opatření ve všech vojenských zařízeních v zemi. Sofia minulý týden oznámila, že pošle Ukrajině vojenskou pomoc a zapojí se do společného paktu Evropské unie o dodávkách munice. Gebrev měl uskladněné zbraně také v moravských Vrběticích v říjnu 2014, kdy tam vybuchly muniční sklady. České úřady podezírají z exploze příslušníky ruské vojenské rozvědky GRU.
26. 6. 2023|

V Bulharsku vybuchl muniční sklad. Patřil zbrojaři, který měl zboží i ve Vrběticích

U města Karnobat na východě Bulharska v neděli nad ránem vybuchl muniční sklad firmy Emko. Následný požár se již podařilo uhasit, místo neštěstí prozkoumává dron. Nikdo nebyl zraněn, uvedl zpravodajský server BNR. Sklad patřil bulharskému zbrojaři Emilijanu Gebrevovi, který měl materiál uskladněný i ve vybuchlém areálu ve Vrběticích.
31. 7. 2022|

Bulharsko vyhostilo ruského diplomata kvůli výbuchům skladů munice

Bulharsko oznámilo, že vyhostilo jednoho ruského diplomata. Učinilo tak den poté, co prokuratura uvedla, že podezírá šest Rusů v souvislosti s výbuchy bulharských skladů munice. Kreml vzkázal, že chování Bulharska, Česka a Pobaltí nestrpí.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 15:55|

Obchodník Gebrev skladoval zbraně v Česku a dodával je Ukrajině i po roce 2014. Přiznal to deníku The New York Times

Společnost EMKO bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva dodávala zbraně na Ukrajinu i po roce 2014, kdy na východě země tamní Ruskem koordinovaní ozbrojenci začali bojovat proti ukrajinské armádě. V e-mailu zaslaném americkému listu The New York Times (NYT) to přiznal sám Gebrev, který původně vyzbrojování Ukrajiny popíral. V e-mailu také píše, že zbraně skladoval v muničním areálu v České republice.
24. 4. 2021Aktualizováno24. 4. 2021, 20:48|