Vykořenit národ. Rusové posílají na okupovanou Ukrajinu své učitele

Rusko se chystá na okupovaná území Ukrajiny vyslat své učitele. Napsal o tom ruský prorežimní server Lenta.ru s odvoláním na ministerstvo školství Novosibirské oblasti. Rusové se rovněž snaží okupované školy přimět, aby od nového školního roku přešly na jejich osnovy. Největší rozdíly panují ve výuce dějepisu.

Podle serveru Lenta.ru mají ruští učitelé působit v Donbasu na východě Ukrajiny. Mají tam odcestovat nejen pedagogové, ale i „metodologové“ vzdělávacího systému. O vyslání učitelů požádalo ruské ministerstvo školství, upřesnil server.

Podle dřívějších zpráv z médií dostali studenti Novosibirské státní pedagogické univerzity nabídku „služební cesty“ taktéž do okupovaných částí Záporožské a Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, napsal ruský opoziční zpravodajský portál Meduza. Nabídka práce se šíří i mezi učiteli v Ufě na Uralu nebo v Nižegorodské oblasti.

Ukrajinské oblasti okupované Ruskem k 26. červnu 2022
Zdroj: ČT24

Školení, jak učit v souladu s okupanty

Nová Ruskem dosazená kolaborační správa Chersonské oblasti uspořádala schůzi ředitelů místních škol, na níž je vyzvala k přechodu na ruské osnovy od 1. září, informovala agentura Unian s odkazem na zpravodajské oddělení ukrajinského ministerstva obrany. Z asi šedesáti přítomných ředitelů ale podle informací ministerstva s požadavkem souhlasili jen dva.

Podle ruské režimní agentury RIA Novosti v Chersonské a Záporožské oblasti už přechod na ruské osnovy začal a místní ředitelé a učitelé se účastní školení na poloostrově Krym, který Rusko okupuje už od roku 2014.

Největší rozdíly panují ve výuce dějepisu. Ruské osnovy především vesměs mlčí o ukrajinském národním hnutí, které v rozporu s pracemi světových historiků zmiňují výhradně jako element spojený s nacismem.