Vedení KLDR tvrdí, že epidemie covidu v zemi zpomaluje, nejspíš chystá zmírnění lockdownu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a další představitelé KLDR v neděli podle státních médií jednali o změně přísných opatření zavedených v souvislosti se šířením koronaviru. Vedení této izolované země tvrdí, že epidemie zpomaluje, uvádí agentura AP.

Kim a členové politbyra „pozitivně zhodnotili epidemickou situaci, která je pod kontrolou a zlepšuje se,“ napsala severokorejská státní agentura KCNA. Mluvili také o tom, jak „rychle a efektivně koordinovat a vynucovat protiepidemická pravidla a doporučení za současné stabilní situace“.

Severní Korea v neděli informovala o dalších 89 500 případech pacientů s horečkou. O covidu-19 tamní úřady nehovoří, podle agentury AP je to zjevně kvůli tomu, že jim chybí dostatek testovacích sad pro tak velký počet nemocných. Celkem se nakazilo asi 3,4 milionu lidí v zemi s 26 miliony obyvatel. Podle oficiálních statistik zemřelo 69 infikovaných.

Odborníci oficiálním číslům nevěří

Podle zahraničních odborníků je vysoce pravděpodobné, že Pchjongjang počty mrtvých podhodnocuje ve snaze neoslabit pozici vůdce Kim Čong-una. Domnívají se, že obětí je ve skutečnosti mnohem více, protože většina obyvatel není proti covidu-19 naočkovaná a v zemi chybí zdravotní infrastruktura pro léčbu pacientů v kritickém stavu.

Jiní odborníci se domnívají, že komunistický režim údaje o nakažených v uplynulých týdnech zveličoval, aby zesílil kontrolu obyvatelstva. V rámci opatření proti šíření nákazy úřady nařídily všem pracovním i obytným jednotkám, aby se od sebe izolovaly, lidé také nesmějí cestovat mezi regiony. Práce v průmyslu, stavebnictví i zemědělství pokračují, ale kvůli přísným restrikcím se objevily obavy, zda je v zemi dostatek potravin.

Na křehkou ekonomiku totalitní země už dva roky dopadá uzavírka hranic. K té severokorejské úřady přistoupily na začátku pandemie před více než dvěma lety ve snaze zabránit zavlečení infekce ze zahraničí. Výskyt covidu-19 KLDR poprvé oficiálně přiznala 12. května 2022 a vyhlásila celostátní uzávěru.

Někteří analytici očekávají, že Pchjongjang brzy oznámí vítězství nad covidem-19, přičemž oficiální propaganda připíše zásluhy Kim Čong-unovi.