Na Zemi přistáli tři čínští astronauti. V Nebeském paláci žili půl roku

Po půlroce stráveném v základním modulu budované vesmírné stanice Tchien-king (Vesmírný palác) se vrátili na Zemi tři čínští astronauti. Loď Šen-čou 13 s nimi přistála v poušti Gobi v sobotu dopoledne. Půlroční pobyt na orbitě je novým čínským rekordem.

Loď Šen-čou 13 se k základnímu modulu připojila loni v polovině října. Tříčlennou posádku tvořil velitel mise Čaj Č'-kang, kosmonautka Wang Ja-pching a její kolega Jie Kuang-fu. Jejich let z orbitální stanice, která se pohybuje ve výšce asi čtyř set kilometrů nad povrchem planety, trval asi devět hodin.

Na orbitě trojice pracovala na rozšíření základního modulu stanice a prováděla vědecké experimenty. Dvakrát také astronauti vystoupili do otevřeného vesmíru – Wang Ja-pching se stala první čínskou ženou, která to učinila. Podle dřívějšího vyjádření čínské kosmické agentury se jim podařilo splnit všechny vytyčené úkoly.

Posádka Šen-čou 13 strávila ve vesmíru šest měsíců, čímž téměř dvojnásobně překonala dosavadní rekord držený čínskými astronauty z minulého roku. Peking plánuje dostavět stanici Tchien-kung ještě letos, k základnímu modulu chce přidat další dvě části.

Čína se nepodílí na projektu Mezinárodní vesmírné stanice. Nepřipojila se k němu kvůli nesouhlasu Spojených států, ty to odmítly kvůli tomu, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo Čínské komunistické strany.