Válka nové generace. Mobil najde nejbližší kryt a poskytne návod na obsluhu kalašnikova

Události: Nové technologie mění podobu války (zdroj: ČT24)

Od začátku ruské invaze se stanice kyjevského metra proměnily v domov tisíců lidí. V noci se prostor zaplní, přes den se cestující proplétají mezi ustlanými matracemi. Nejbližší kryt, ale i třeba databázi pohřešovaných, mohou všichni najít okamžitě díky internetu v mobilu a aplikacím vyvinutým pro obyvatele ostřelovaných měst. Telefony mohou včas varovat civilisty, ale také prozradit nepříteli pohyby vojsk nebo reálné následky útoků, reportuje z Kyjeva zvláštní zpravodaj ČT Michal Kubal.

Za pět týdnů války obsahuje databáze pohřešovaných, která se dá najít na internetu, už tisíce jmen, každý den přibývají další. Mobily ale hrají ještě podstatnější roli –⁠ žádný konflikt v dějinách nesledovalo tolik kamer jako ruskou agresi proti Ukrajině. „Bez jakýchkoli pochybností je tohle válka nové generace,“ komentoval to poradce ukrajinského ministra obrany Markijan Lubkivskyj.

Na internetu jsou také návody pro začátečníky, jak střílet z kalašnikova, nebo recept pro pokročilé, jak obsluhovat protitankové střely dodávané Ukrajincům západními zeměmi. On-line lze také najít záplavu pohledů z dronů na ničení cílů na obou stranách.

„Pozitivní je, že informace přicházejí velmi rychle. Ale na druhou stranu nechceme, aby nepřítel znal rozmístění ukrajinských vojsk,“ upozorňuje na úskalí moderních technologií ve válce Lubkivskyj. 

Upravují se proto třeba záběry zachycující následky ruského ostřelování, aby nepřítel nemohl vyhodnotit výsledky útoku. Platí také omezení na všech pozicích ukrajinské armády –⁠ snímat je možné jenom to, co neprozradí konkrétní polohu ani detaily opevnění. I z bagru hloubícího zákopy se stává citlivá informace. A z mobilu jedna z nejpoužívanějších zbraní této války.