Nikaragujská opoziční politička Chamorrová dostala osm let vězení

Nikaragujský soud v pondělí poslal na osm let do vězení opoziční političku Cristianu Chamorrovou. Před deseti dny ji shledal vinnou z praní špinavých peněz a dalších zločinů. Informovala o tom agentura AFP. Chamorrová je dcerou bývalé prezidentky a průzkumy jí loni dávaly velkou šanci porazit Daniela Ortegu v prezidentských volbách. Kvůli trestnímu stíhání se jich ale nemohla zúčastnit.

Podle Nikaragujského střediska pro lidská práva (Cenidh) zůstane 68letá Chamorrová v domácím vězení, v němž je od svého zatčení loni v červnu.

Soud dříve shledal vinným také Cristianina bratra Pedra Joaquína Chamorru a rovněž několik členů nadace jejich matky Violety Barriosové Chamorrové. Chamorra si podle pondělního rozsudku odpyká devět let za mřížemi ve věznici El Chipote, kde je držen od svého zatčení. Soud také uložil trest odnětí svobody dvěma bývalým zaměstnancům nadace a řidiči Chamorrové ve výši až 13 let.

Před listopadovými volbami bylo kromě Chamorrové zadrženo několik desítek Ortegových odpůrců. Ortega, který Nikaragui vládne nepřetržitě 15 let, volby vyhrál a získal další čtyřletý mandát. Podle opozice se drží u moci díky manipulaci voleb a represím vůči opozici.

Z pěti desítek obžalovaných dostalo 25 lidí tresty od osmi do 13 let. Většina byla obžalována na základě zákona, který schválil v roce 2020 parlament ovládaný Ortegovou stranou Sandinovská fronta národního osvobození (FSLN). Zákon považuje za vlastizrádce i ty, kdo podporují sankce, jež některé země vůči Ortegovu režimu zavedly kvůli porušování lidských práv.