Za padesát dní volí Francie prezidenta. Z řad pravice se Macronovi postaví hned několik protivníků

Události: Francouzská pravice se připravuje (zdroj: ČT24)

Do francouzských voleb zbývá padesát dní a všechny průzkumy ukazují, že by měl prezident Macron hladce postoupit do druhého kola. Proti němu stane někdo z trojice kandidátů pravice. A nemusí to být nutně Marine Le Penová.

Ještě před několika měsíci se jasně rýsoval souboj Emmanuela Macrona s Marine Le Penovou. Jedna jediná publikace však mnohé změnila. A jejího autora Erica Zemmoura vynesla do centra politického dění.

Zatím se jeho knihy prodalo na 300 tisíc výtisků a kde se objeví, tam jsou plné sály. Především na základě úspěchu knihy oznámil Zemmour svou kandidaturu a výrazně tak zamíchal kartami v předvolebním boji.

Zemmourovi se daří přetahovat do svého tábora členy Národního sdružení včetně několika přímých spolupracovníků Le Penové. Zejména těch, kteří si v její televizní debatě s Emmanuelem Macronem v posledních prezidentských volbách uvědomili, že má jisté hranice, přes které se zřejmě už nedostane.

Pecresseová věří ve zkušenosti

O postup do druhého kola bude bojovat i kandidátka Republikánů Valerie Pecresseová.

„Sází na svoji zkušenost, je prezidentkou regionu, několikrát byla ministryní, má pověst kompetentního člověka, v tom je její síla,“ vysvětluje šéfredaktor deníku Le Figaro Guillaume Tabard.

Hlavními tématy voleb může být ekonomika, ekologie, ale i migrace. Podle odborníků je už teď jisté, že silný blok pravicových kandidátů zcela upozadil francouzskou levici.

„Krajní pravice – tedy Le Penová a Zemmour – mají dohromady 35 procent a kampaň Pecresseové, i když není součástí krajní pravice, je také postavená na identitě, bezpečnosti a přistěhovalectví,“ řekl politický komentátor a autor knihy Případ Zemmour Noel Mamere.

Nejvíc šancí ve druhém kole proti prezidentu Macronovi, který stále ještě neoznámil svou kandidaturu, by měla právě Valerie Pecresseová. Jenže podle posledních průzkumů by se do něj vůbec nemusela dostat. Volební experti také upozorňují na to, že řada voličů odmítá přiznat sympatie k Zemmourovi, proto předvolební odhady mohou realitu zkreslovat.