Pandemie ve světě: Francie i Británie hlásí nejvyšší počty nakažených za den od začátku šíření covidu

Události: Evropské země zpřísňují koronavirová opatření (zdroj: ČT24)

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 179 807 nových výskytů koronaviru. Je to dosud nejvíce, předchozí maximum bylo 104 611. Obdobně je na tom Británie, která za uplynulý den zjistila 129 471 nových případů nákazy covidem, což je nejvyšší počet od začátku pandemie.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Předchozí maximum bylo v Británii 122 186 případů a bylo ze Štědrého dne. Ani jeden z rekordních dnů vzhledem k rozdílům v hlášení během vánočního období nezahrnuje údaje ze Severního Irska a Skotska.

Aktuální čísla dokládají prudký nárůst počtu pozitivních testů během vánočního období. V úterý před týdnem bylo nově nakažených 90 629, úterní číslo je tedy o téměř 43 procent vyšší. Nárůst nových případů za poslední týden je o zhruba 30 procent vyšší ve srovnání s týdnem předcházejícím.

Nestoupají ale výrazně počty úmrtí na covid. Za poslední den jich podle nynějších dat bylo osmnáct, za týden pak 588, což je o sedmadvacet procent méně než za týden předtím.

Obdobně epidemie roste i ve Francii, počet nakažených vykazoval vzestupnou tendenci už v posledních týdnech. První svátek vánoční země poprvé ohlásila prolomení hranice 100 tisíc nových případů.

V pondělí Paříž kvůli rychlému šíření varianty omikron oznámila další protiepidemická opatření. Po dobu prvních tří lednových týdnů bude povinnost nosit roušky platit i venku v centrech měst. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu v profesích, kde to je možné.

Konzumace nápojů a jídla v barech a restauracích bude podle premiéra povolena pouze vsedě. V dálkové dopravě a v kinech bude zcela zakázáno pít a jíst. Francie počítá také s tím, že zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 ze čtyř na tři měsíce.

Evropský covid pas potvrzující očkování, prodělání nemoci nebo 24 hodin starý negativní test, se už teď navíc žádá prakticky všude. Část Francouzů proti tomu opakovaně protestuje. Demonstrují i Němci hlavně v zemích bývalé NDR. V pondělí šly na protestní pochody tisíce lidí. Nesouhlasí s chystaným povinným očkováním některých skupin obyvatel proti covidu.

Zkrácení karantény

Představitelé amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z deseti na pět dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým člověkem do styku.

Nové pokyny jsou podle CDC v souladu s rostoucími důkazy, že nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků. Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron.

První zjištění naznačují, že omikron může způsobovat mírnější onemocnění než dřívější varianty koronaviru. Odborníci však uvádějí, že obrovské množství nově nakažených, kteří musejí do izolace či karantény, ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků.

Podle CNN například kvůli šíření nákazy mezi zaměstnanci omezí počet jízd metro v New Yorku. Kvůli vysokému počtu nakažených společnost Apple v pondělí oznámila, že uzavírá všech svých sedm obchodů v New Yorku.

Ředitelka CDC Rochelle Walenská uvedla, že v USA lze očekávat prudký nárůst počtu lidí nakažených omikronem. „Ne všechny tyto případy budou vážné. Ve skutečnosti mnoho z nich bude bezpříznakových,“ řekla agentuře AP. Dodala, že cílem je nastavit mechanismus, který umožní bezpečné fungování společnosti a bude zároveň v souladu s vědeckými poznatky.

Nové pokyny ohledně zkrácení karantény nejsou nařízením, nýbrž doporučením zaměstnavatelům a místním úřadům, píše AP.

Pět dní doma, dalších pět s rouškou

Podle nových doporučení se má nakažená osoba izolovat pět dní místo deseti. Pokud po pěti dnech nevykazuje příznaky,může se vrátit do práce, ale měla by nejméně pět dalších dní nosit všude roušku. Pokud dotyčný příznaky po pěti dnech má, měl by však podle CDC zůstat doma do zlepšení zdravotního stavu a poté nosit pět dní všude roušku.

Na osoby, které přišly do úzkého kontaktu s nakaženým, ale neměly pozitivní test, se podle pravidel CDC vztahují karanténní pravidla. Dříve CDC uváděla, že nejméně na deset dnů by do karantény měli lidé, kteří nejsou plně naočkovaní. Nyní uvádí, že karanténu mohou vynechat pouze lidé s posilující dávkou, ale budou muset alespoň deset dní nosit roušku.

Agentura AP připomíná, že ukončení izolace či karantény po pěti dnech není bez rizik, jelikož z pozitivního testu nemusí být jasné, kdy se dotyčný infikoval a kdy je nejnakažlivější. Walenská v této souvislosti zdůraznila, že v aktualizovaném doporučení mají roušky zásadní roli.

Zkrácení karantény zvažuje i Itálie

Vzhledem k šíření nakažlivější koronavirové varianty omikron zvažuje zkrácení karantény také Itálie. V zemi nyní platí pravidlo, že do karantény musí po blízkém kontaktu s nakaženým každý, u očkovaných trvá karanténa sedm dní, u neočkovaných deset dní.

Vládní zmocněnec pro očkování Francesco Figliuolo se domnívá, že zkrácení karantény by mělo přijít zejména u lidí, kteří už dostali i třetí posilující dávku očkování. Stejný názor má vedení mnoha regionů.

„Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,“ řekl šéf nezávislého výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta. Aktuálně jsou v Itálii v karanténě asi dva miliony lidí, uvedla agentura APA.

Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri uvedl, že k rozhodnutí o změně karanténních pravidel vláda dospěje nejdříve za dva týdny. „Teď není ta správná chvíle,“ řekl. Varianta je podle něj zodpovědná až za šedesát procent případů nákazy.

I vytížené nemocnice musí zajistit péči postiženým, rozhodl německý ústavní soud

Německý ústavní soud v pondělí nařídil zákonodárcům, aby přišli se závaznými pravidly, která zajistí zdravotní péči lidem s postižením a dlouhodobými zdravotními potížemi i v případě přehlcení nemocnic pacienty s těžkým covidem-19. Soud tak podle agentur vyhověl stížnosti devíti lidí s postižením, kteří vyžadují pravidelnou lékařskou péči a obávali se, aby lékaři při silných vlnách pandemie neupřednostňovali osoby nakažené koronavirem.

Podle soudu nyní nejsou lidé s postižením dostatečně chráněni před rizikem toho, že budou porušena jejich ústavou daná práva v situaci, v níž se nemohou chránit sami. Směrnice, které v těchto ohledech vydávají lékařské asociace, nejsou právně závazné a nelze proto vyloučit, že by k diskriminaci vůči postiženým osobám skutečně nedocházelo, protože rozhodnutí o poskytnutí péče nyní leží na jednotlivých lékařích.

Soud uvedl, že je na veřejných činitelích a zákonodárcích, aby přišli s návrhem, jak přesně soudní rozhodnutí naplnit. Nová pravidla by však například mohla vyžadovat zapojení více osob do rozhodování nebo nařizovat speciální školení lékařů na jednotkách intenzivní péče.

Dubaj omezuje Expo kvůli čištění výstaviště

Světová výstava Expo 2020, která se koná v Dubaji, bude muset kvůli koronaviru dočasně uzavřít některé sekce výstaviště, oznámilo v úterý vedení výstavy. V Dubaji začalo nových případů nákazy rychle přibývat, upozornila agentura AP.

Podle organizátorů je mnoho případů mezi zaměstnanci výstaviště, takže některé jeho sekce mohou být „dočasně uzavřeny a podrobí se hloubkovému čištění“. Přesnější informace o rozsahu infekcí a o místech, kde se objevily, vedení Expa neposkytlo.

Ve Spojených arabských emirátech (SAE) se začala před třemi týdny šířit koronavirová varianta omikron a od té doby se tam počet případů znásobil sedmatřicetkrát.

Výstava Expo 2020 se otevřela v říjnu po ročním odkladu vynuceném pandemií. Spojené arabské emiráty začaly rychle očkovat a chtěly se tím vyhnout uzávěře, v zemi se skoro deseti miliony obyvatel je plně naočkováno asi devadesát procent lidí.