Libye odkládá výběr nového prezidenta, komise navrhuje volby za měsíc

Události ČT: Prezidentské volby v Libyi odloženy (zdroj: ČT24)

Volební výbor libyjského parlamentu oznámil, že v pátek nebude možné uskutečnit vypsané prezidentské volby. Nad mezinárodně podporovaným mírovým procesem v zemi i osudem prozatímní libyjské vlády tak visí otazník. Nejvyšší volební komise krátce po oznámení parlamentu navrhla, aby se hlasování posunulo o měsíc na 24. ledna. Odložení voleb v severoafrické zemi se očekávalo, dosud ale chybělo oficiální oznámení.

„Po poradě s parlamentem navrhuje nejvyšší volební komise posunout první kolo voleb na 24. ledna 2022,“ uvedla komise podle agentury AFP v prohlášení.

Na nemožnost uskutečnit hlasování v termínu upozorňovali v posledních dnech mnozí libyjští představitelé. Šéf tamní volební komise Imád Sájih v úterý rozpustil volební výbory, komise navíc nepředložila konečný seznam kandidátů. V zemi rovněž přetrvávaly spory ohledně právního základu hlasování.

Mnoho Libyjců se ale již k hlasování zaregistrovalo a požádalo o průkazy. Podle politiků z celého spektra jde o důkaz, že lidé si volby skutečně přejí.

Zklamání nad odkladem vyjádřil americký velvyslanec v Libyi. Podle něj by libyjští vůdci měli v souladu s přáním veřejnosti učinit z přípravy voleb svoji prioritu a odstranit všechny překážky hlasování.

Nejistotu okolo konání voleb provázejí nepokoje. V úterý se v hlavním městě Tripolisu vydaly do ulic ozbrojené skupiny, které uzavřely silnice na jihu města. Zavřené zůstaly školy i univerzity. Na snímcích z města bylo v ulicích vidět bariéry z pytlů s pískem, poblíž univerzitního kampusu pak nákladní auta s kulomety.

Libye má za sebou dvě občanské války

Mezinárodní společenství si od voleb slibovalo nastolení míru v neklidem sužované zemi. Libye má za sebou desetiletí chaosu a dvou občanských válek. Na konci první z nich byl v roce 2011 s pomocí Západu svržen tehdejší diktátor Muammar Kaddáfí.

Během druhé usilovaly o vládu v zemi kromě mnoha ozbrojených skupin dva kabinety - jeden na západě, druhý na východě země. Příměří z října 2020 vedlo k vytvoření přechodné vlády, která měla dovést zemi na konci letošního roku k volbám. Libyjští poslanci ve středu upozornili, že mandát přechodného kabinetu skončí v pátek.