Britsko-francouzský spor o rybolov se zmírňuje. Londýn rybářům vydal třiadvacet licencí

Británie vydala francouzským rybářům třiadvacet dodatečných licencí pro rybolov v britských vodách. Podle agentury AFP to sdělila mluvčí britského kabinetu. Práva na lov ryb jsou po odchodu Spojeného království z Evropské unie dlouhodobě zdrojem sporu. Konflikt v posledních měsících kazil vztahy mezi oběma zeměmi.

„Poté, co Británie včera (v pátek) večer obdržela dodatečnou dokumentaci od Evropské komise, udělila osmnáct náhradních licencí,“ uvedla mluvčí britské vlády. Podle AFP tím odkazovala na licence pro plavidla, která už dříve v britských vodách pravidelně lovila.

Úřady na ostrově Jersey v Lamanšském průlivu pak udělily dalších pět nových licencí. Francie tvrdila, že Británie upíráním povolení francouzským rybářům porušuje dohody. Podle Francie má Spojené království příliš vysoké byrokratické požadavky na potřebnou dokumentaci a velkou část žádostí Francouzů neoprávněně zamítá.

Spor o licence se pohnul z místa poté, co se v pátek sešel britský ministr pro životní prostředí George Eustice a eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Státní tajemník francouzské vlády pro evropské záležitosti Clément Beaune před jejich jednáním varoval, že Paříž požádá EU o zahájení soudního procesu, pokud spor nebude vyřešen.

Konflikt o rybolov propukl po odchodu Británie z Unie. Obě strany se totiž před brexitem dohodly, že evropští rybáři budou moci nadále lovit v britských teritoriálních vodách, pokud prokážou, že v nich lovili i před odchodem Británie z evropského bloku.