Lavrov chce po Západu záruky nerozšiřování NATO, Blinken varuje Moskvu před agresí

Šéfové diplomacií Ruska a USA jednali ve Stockholmu o situaci kolem Ukrajiny. Sergej Lavrov před schůzkou zopakoval, že si tam nepřeje nový konflikt. Zároveň požaduje záruky, že se NATO nebude rozšiřovat na východ. Antony Blinken znovu varoval, že případná nová ruská agrese vůči Ukrajině bude mít „vážné důsledky“. O situaci budou nejspíše jednat prezidenti obou zemí.

Šéfové diplomacií Ruska a USA se sešli k rozhovoru na okraj výročního zasedání ministrů zahraničí zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Akce se koná v době vystupňovaného napětí kvůli zprávám o stahování ruských ozbrojených sil k ukrajinským hranicím. Panují obavy, že se Rusko připravuje k nové agresi vůči Ukrajině, před čímž Moskvu varoval už v úterý vedle Blinkena i šéf NATO Jens Stoltenberg.

Rusko odmítá, že by se chystalo na Ukrajině zaútočit a obviňuje ukrajinské vedení, že zamýšlí řešit konflikt na východě země místo politického přístupu silou. To ale Kyjev popírá.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba před setkáním ve Stockholmu ujistil, že ukrajinské vedení je pro politické řešení konfliktu na východě země. „Nemáme v úmyslu provádět v Donbasu útočné akce. Ukrajina je pro mírové urovnání konfliktu,“ citoval ministra ukrajinský list Evropská pravda. Centrální ukrajinská vláda bojuje na východě země proti Moskvou podporovaným separatistům.

Lavrov: Moskva odmítá rozšiřování NATO na východ

Lavrov ve svém vystoupení před kolegy ve Stockholmu kromě jiného zdůraznil znepokojení Ruska nad rozšiřováním Severoatlantické aliance směrem na východ. „Udělat z našich sousedních zemí předmostí konfrontace s Ruskem a rozmístit síly NATO v přímé blízkosti oblastí strategického významu pro naši bezpečnost, je kategoricky nepřijatelné,“ prohlásil šéf ruské diplomacie.

UK: Napětí na rusko-ukrajinské hranici (zdroj: ČT24)

Pokud Washington zatáhne Ukrajinu do svých „geopolitických her“, bude to mít závažné důsledky, uvádí se podle agentury Interfax v prohlášení ruského ministerstva zahraničí po skončení jednání. Moskvu by takový krok „donutil přijmout odvetná opatření k narovnání vojenské a strategické rovnováhy“, uvedla dále ruská diplomacie.

Rusko podle Lavrova chce, aby Západ respektoval jeho bezpečnostní zájmy. Vyzval přitom k přijetí dlouhodobých právně závazných záruk bezpečnosti. Svůj návrh už podle něj Moskva připravuje.

Blinken: Respektujte svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny

Blinken na druhé straně v projevu prohlásil, že „USA jsou znepokojené důkazy, že Rusko připravuje plány agrese vůči Ukrajině“. „Vyzýváme Rusko, aby respektovalo svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, aby začalo snižovat napětí, vrátilo svá vojska do normálních mírových pozic a plnilo minské dohody, zejména část týkající se zastavení palby,“ řekl ministr.  

Po skončení rozhovorů Blinken sdělil, že Ukrajina pro Rusko nepředstavuje žádné nebezpečí a ani se nesnaží o konfrontaci, která by ospravedlňovala jakoukoliv vojenskou intervenci Moskvy.

Vedle ukrajinské krize udržuje vztahy mezi USA a Ruskem na bodu mrazu řada dalších problémů, které je třeba řešit. Lavrovův náměstek Sergej Rjabkov v této souvislosti řekl, že Moskva doufá, že v „nejbližších dnech“ dojde na „kontakt“ prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina. Datum zatím dohodnuto nebylo. Blinken podle agentury AFP řekl, že o eskalaci kolem Ukrajiny budou Biden s Putinem „pravděpodobně“ hovořit „v blízké budoucnosti“.