Turecký politik Demirtaş je pět let ve vězení, Ankara výzvy k jeho propuštění neslyší

Události ČT: Demirtaş je pět let vězení (zdroj: ČT24)

Přesně pět let je za mřížemi Selahattin Demirtaş, patrně nejznámější politický vězeň současného Turecka. K propuštění bývalého lídra druhé největší opoziční strany HDP a prezidentského kandidáta opakovaně vyzývají evropské instituce včetně soudu pro lidská práva. Ankara je ale ignoruje. V krajním případě jí hrozí vyloučení z Rady Evropy.

„Společně jsme usilovali o mír v Turecku a věděli jsme, že za to zaplatíme. Věděli jsme to i proto, že když mi bylo pět let, podobně zatkli mého otce,“ uvádí Demirtaşova manželka Başak, která nyní v bývalé kanceláři svého vězněného partnera v Diyarbakiru na východě Turecka pomáhá vyřizovat jeho agendu.

Demirtaş je ve vězení na západě Turecka, patnáct set kilometrů od manželky a dcer. Během dvou povolených návštěv měsíčně se s ním mohou vidět vždy jen hodinu. „Očekáváme pomoc hlavně od Evropy. Měla by se postavit za své hodnoty. Dosavadní kroky byly velmi pomalé,“ podotýká politikova manželka.

Razie proti Demirtaşovi přišla rok a půl po volbách, ve kterých prokurdskou HDP dostal do parlamentu a AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tím připravil o většinu. Prokurátoři Demirtaşe viní z podpory terorismu, respektive zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), která vede ozbrojený boj za kurdskou autonomii.

Tlak na HDP pokračuje

Politik jakékoli vazby na PKK odmítá. Postavil se za něj i Evropský parlament a soud pro lidská práva, který případ označil za omezování politické soutěže. Ankara verdikty vyzývající k jeho propuštění ignoruje. „Je to otázka dodržování mezinárodních dohod. Otázka, jestli jste právní nebo autoritářský stát,“ míní politikův obhájce Mahsuni Karaman.

Sílící tlak na HDP se neprojevuje jen vězněním jejích bývalých lídrů. Trestnímu stíhání čelili a čelí tisíce řadových členů strany, její poslanci. Turecké úřady zbavily funkcí téměř všechny starosty zvolené za HDP v posledních komunálních volbách a nadto všechno hrozí zákazem straně jako takové.

Demirtaşova manželka Basaş přesto tvrdí, že je optimističtější než před pěti lety, a věří, že se její manžel nakonec znovu vrátí ke své práci.