Střelba při protestu v Bejrútu si vyžádala šest obětí a na třicet zraněných

Šest mrtvých a na tři desítky zraněných si vyžádala střelba v Bejrútu, která vypukla při demonstraci organizované před justičním palácem šíitským hnutím Hizballáh a jeho spojencem hnutím Amal. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí, prezident Michel Aún i generální tajemník OSN António Guterres vyzvali ke klidu, expremiér Saad Harírí na Twitteru napsal, že mu násilnosti připomněly scény z občanské války z let 1975–1990. Střety trvaly několik hodin, než se armádě podařilo situaci uklidnit, informoval server BBC a katarská televize Al-Džazíra.

„To, co se dnes stalo v Bejrútu, scény střelby a ostřelování ozbrojených skupin nám v paměti vyvolalo obrázky občanské války,“ napsal na Twitteru Harírí, který násilí důrazně odsoudil. Také šéf OSN Guterres vyzval všechny strany v Libanonu, aby zastavily násilí a zdržely se provokací.

Podle BBC šlo nejspíš o střety šíitských a křesťanských milic. Hizballáh podle BBC obvinil z útoku na protestující křesťanskou stranu Libanonské síly. Ta to odmítla a násilnosti odsoudila.

Podle zdravotníků a armády utrpěly některé z obětí střelu do hlavy, mezi mrtvými je i žena, kterou zasáhla kulka u ní doma. Místo střelby armáda uzavřela a vjela tam s obrněnými vozy, po několika hodinách se jí podařilo situaci uklidnit. Armáda později oznámila, že zatkla devět lidí, včetně Syřana, a že na místě zůstane i v dalších dnech.

Podle televize Hizballáhu, Al-Manár, měli být terčem útoku demonstranti, kteří mířili k justičnímu paláci. Hizballáh a šíitská strana Amal později uvedly, že na demonstranty stříleli příslušníci ozbrojených skupin ze střech domů s cílem vyvolat v zemi nepokoje. Podle zdroje agentury Reuters střelba propukla v křesťanské čtvrti, když tam u kruhového objezdu protestující procházeli.

Protest proti soudci

Důvodem demonstrace před justičním palácem byl protest proti soudci, který vyšetřuje loňskou explozi v bejrútském přístavu. V přístavním skladu loni v srpnu vybuchly téměř tři tisíce tun špatně uskladněného dusičnanu amonného, zemřelo kvůli tomu přes dvě stě lidí a více než šest tisíc dalších utrpělo zranění. Mnozí Libanonci explozi považují za další důsledek nedbalosti a korupce mezi vysokými politiky.

Hizballáh a Amal požadují odvolání soudce Tárika Bitára, jehož viní z podjatosti. Vadí jim ale zřejmě i to, že Bitár chce vyslechnout vysoce postavené politiky, včetně exministra vnitra Nuháda Mašnúka, a bezpečnostní činitele, které podezírá z nedbalosti v souvislosti s explozí. Ačkoliv žádný člen Íránem podporovaného Hizballáhu není terčem Bitárova vyšetřování, členové hnutí soudce viní z toho, že se zaměřuje jen na určité osoby. Mezi nimi jsou také jedni z největších spojenců Hizballáhu z šíitského hnutí Amal, kteří zastávali ministerské posty v době před explozí.

Bitár je už druhým hlavním vyšetřovatelem této kauzy, jeho předchůdce Fádí Saván byl odvolán letos v únoru, když obvinil z nedbalosti tehdejšího úřadujícího premiéra Hasana Dijába a tři bývalé ministry.

Libanonský soud ráno nicméně zamítl stížnost proti Bitárovi, což mu umožní pokračovat ve vyšetřování loňské exploze v přístavu.

V souvislosti s násilnostmi v Bejrútu vyzval Kuvajt své občany, aby z Libanonu odjeli nebo byli opatrní a vyhnuli se místům střetů, a ostatním doporučil, aby tam nejezdili.

Libanon se už několik let potýká mimo jiné s obrovským zadlužením, rostoucí nezaměstnaností i s vysokou inflací a od podzimu 2019 se v zemi často konají různě intenzivní protivládní protesty. Lidé požadují změnu vedení země, které viní z korupce, klientelismu a neschopnosti řešit problémy země.