Šéf guinejské junty složil prezidentskou přísahu. Není jasné, jak dlouho povládne

Šéf guinejské junty, která v září sesadila prezidenta Alphu Condého, složil přísahu a stal se prezidentem. Plukovník Mamady Doumbouya povede západoafrickou zemi v přechodném období, jehož délka není přesně stanovena.

Bývalý příslušník francouzské Cizinecké legie Doumbouya složil přísahu v prezidentském paláci v Konakry ve vojenské uniformě a červeném baretu. Slíbil, že bude chránit „národní svrchovanost, upevní demokracii, zaručí nezávislost vlasti a celistvost jejího území“.

Inaugurační ceremonie se konala den před národním svátkem, jímž si Guinea připomíná získání nezávislosti na Francii v roce 1958.

Guinejský puč na začátku září byl v krátké době třetí na západě Afriky –⁠ předtím se dva odehrály v Mali. Třiaosmdesátiletého Condého armáda stále zadržuje na neznámém místě.

AFP: Obyvatelé puč schvalují

Agentura AFP napsala, že zatímco svět převrat kritizoval, místní lidé vyčerpaní chudobou, korupcí a represemi z minulých let ho schvalují.

Armáda tvrdí, že chce problémy vyřešit a stmelit rozdělené občany. Civilistům chce pravomoci odevzdat po „svobodných a demokratických volbách“, které se mají konat na závěr přechodného období. Hodlá také sepsat novou ústavu a předložit ji ke schválení v referendu. Přislíbila rovněž „zásadní“ politické a ekonomické reformy.

Zatím ale plány neupřesnila ani nijak časově neohraničila přechodné období.