Výročí svaté Ludmily si připomněli také věřící v Moskvě

Události: Ruské modlitby za sv. Ludmilu (zdroj: ČT24)

Kněžna Ludmila, babička českého patrona svatého Václava, je velmi populární i v Rusku. Tamní pravoslavná církev ji rovněž považuje za svatou. Mnoho věřících si dokonce myslí, že se jedná o ruskou světici. Jedenáctisté výročí jejího zavraždění si nyní připomněli v Moskvě v jednom z hlavních chrámů. V Česku se před necelými dvěma týdny konala Národní pouť v Tetíně na Berounsku.

Pravoslavný chrám svatého Mikuláše se nachází nedaleko Kremlu. Právě tady se ve středu ruští věřící modlili za svatou Ludmilu. Navíc 29. září mají v Rusku podle juliánského kalendáře Ludmily svátek, připomněl zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. 

„Jméno svaté mučednice kněžny Ludmily je v ruském národě velmi oblíbené,“ řekl metropolita moskevského patriarchátu vladyka Dionisij. 

Ludmila spojuje náboženství

Ludmila je vůbec první svatou ženou slovanského původu. „Spojuje jak ortodoxní křesťanské náboženství, tak to římské, latinské,“ zmínil velvyslanec ČR v Rusku Vítězslav Pivoňka. Také velvyslanec Slovenské republiky v Rusku Lubomír Rehák řekl, že i pro Slováky je to důležité jako pro ostatní slovanské národy, stejně jako pro celý křesťanský svět.

Chrám svatého Mikuláše je zároveň sídlem zastupitelství pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku při moskevském patriarchátu. V jeho čele stojí osm let otec Serafin, archimandrita moskevského patriarchátu.

„Je tady pro Čechy a Slováky, ne jenom pro pravoslavné, ale pro český i slovenský národ, vlastně československý, protože tyto dva národy nelze oddělit,“ uvedl otec Serafin.

Před chrámem svatého Mikuláše v Moskvě dokonce stojí socha první české světice. V roce 2012 ji ruským pravoslavným věřícím symbolicky daroval český národ, připomněl zpravodaj Rožánek.