Nejvíce společného máme s CDU/CSU, řekla poslankyně Altová za FDP k povolebním vyjednáváním

Události, komentáře: Výsledky německých voleb (zdroj: ČT)

Nejdříve budeme konzultovat povolební situaci se Zelenými, pak teprve s SPD a CDU/CSU, uvedla v pořadu Události, komentáře německá poslankyně Renata Altová (FDP). Dodala, že nejvíce společných témat má její strana s CDU/CSU. Jejím přáním je, aby nová německá vláda vznikla do Vánoc. Také velvyslanec v Německu Tomáš Kafka si myslí, že by nová vládní koalice mohla být známa v tomto období.

Poslankyně uvedla, že je potřeba nezávislá energetická politika Evropské unie. Mělo by tedy být zájmem i Německa, aby se Evropa stala nezávislou na zásobování surovinami jak z Ruska, tak z USA. 

Zájmem FDP pak je, aby ekologie šla dohromady s ekonomikou. Poslankyně řekla, že při ochraně klimatu nemá smysl zlikvidovat vlastní hospodářství. Pokud by se na to nebral ohled, zaměstnanost by rapidně stoupla. Připomněla v této souvislosti také rostoucí ceny za energie. 

Domnívá se, že FDP a Zelení mohou najít společnou cestu, když se Zelení otevřou novým technologiím. Konkrétně Altová zmínila „syntetické suroviny“. Podle ní také nemá smysl zakázat určitý druh motoru. Věda a výzkum mají podle ní dostat možnost najít úplně novou cestu a nemělo by se jít cestou zákazů.

Nejdříve bylo hlavním tématem letošních voleb klima, pak Afghánistán, pak už jen vnitřní politika Německa, řekla poslankyně, která byla opět zvolena do německého parlamentu. Dodala, že FDP se zaměřovala hlavně na školství.

Kafka uvedl, že z jeho pohledu byly německé volby o tom, „jak moc se těšit na budoucnost“. Zmínil, že voliči tak řešili strach z konce světa či strach, jak vyjít do konce měsíce. Třetím strachem, který podle něho může všechno zpochybnit či rozmetat, je zahraničně politický strach, který se ale ve volbách vůbec „netematizoval.“ Obává se v této souvislosti, že začíná turbulentní doba a okolní svět bude tlačit německou politiku k tomu, aby řešila různé zahraničně politické konflikty, které se podařilo skoro třicet let eliminovat, či dokonce ignorovat.

A podle něj nejde jen o klimatickou agendu. „EU si bude muset najít cestu mezi Amerikou a Čínou. Daleko více si vážit spojenců a daleko víc být nedůvěřivý vůči nespolehlivým partnerům“. Domnívá se, že Německo možná v tuto chvíli vykročí směrem k větší zodpovědnosti, včetně vymezování se vůči Číně či Rusku.

Kafka také věří, že nová vládní koalice bude v Německu známa před Vánocemi, protože bude i tlak z Francie, kde se blíží prezidentské volby. Současný prezident Emmanuel Macron by tak získal partnera pro oslovení francouzského voliče. „Tlak bude i z Bruselu, kde už se na německé pozice čeká delší dobu,“ doplnil velvyslanec.