Izraelská armáda zabila na Západním břehu pět členů Hamásu. Dle premiéra se chystali provést teroristické útoky

Izraelská armáda zabila v neděli při zásahu na okupované území Západního břehu Jordánu nejméně pět Palestinců, informovalo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Premiér židovského státu Naftali Bennett ve svém prohlášení uvedl, že šlo o operaci s cílem zneškodnit „teroristy z hnutí Hamás, kteří se chystali provést bezprostřední teroristické útoky“. Mluvčí Hamásu podle agentury Reuters potvrdil, že zabití byli členy tohoto hnutí. Vážná zranění utrpěli i dva Izraelci.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že ve vesnici Biddu, na severozápadě od Jeruzaléma, zahynuli tři Palestinci. Další dva byli dle ministerstva zabiti v Burqinu, vesnici poblíž palestinského města Džanín. 

Izraelská armáda uvedla, že při bojích byli rovněž vážně zranění dva příslušníci bezpečnostních složek Izraele. Nejmenovaný zdroj AFP sdělil, že zranění byli převezeni do nemocnice v Haifě a že ani jeden z nich není ohrožen na životě. Podle armádního mluvčího vojáci podnikli pět souběžných zátahů společně s bezpečnostní službou Šin Bet a pohraniční policií. Několik členů Hamásu bylo podle něj zatčeno.

Nejvyšší izraelští představitelé vyjadřují již dlouhodobě znepokojení nad tím, že hnutí Hamás, které vládne v pásmu Gazy, hodlá posilovat svůj vliv na Západním břehu a postavit se svému rivalovi – Západem podporované Palestinské samosprávě, píše agentura Reuters.

Hamás označil zabité za „hrdinné mučedníky“, píše AP, podle níž islamistické hnutí ze smrti čtyř Palestinců viní „pokračující koordinaci“ mezi izraelskou vládou a palestinskou samosprávou. Samospráva zabití čtyř Palestinců odsoudila, za nedělní „krvavé ráno“ je podle ní zodpovědný Izrael. 

Zvýšené napětí v regionu

Nedělní násilnosti jsou nejsmrtelnějšími střety mezi izraelskými silami a palestinskými ozbrojenci na okupovaném Západním břehu Jordánu za posledních několik týdnů, poznamenala AP. Odehrály se podle ní v době zvýšeného napětí v regionu po letošním jedenáctidenním konfliktu mezi Izraelem a Hamásem.

V posledních měsících zemřely na Západním břehu Jordánu při střetech s izraelskými vojáky a během protestů více než dvě desítky Palestinců, podotkla AP.

Izraelští představitelé podle Reuters už delší dobu vyjadřují obavy, že Hamás usiluje o posílení své pozice na Západním břehu a chce se tam postavit svému rivalovi – Západem podporované palestinské samosprávě, což zvyšuje bezpečnostní riziko pro Izrael, píše Reuters.

Léta trvající konflikt

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a v následujících desetiletích na tamním území vybudoval desítky izraelských osad, kde žije téměř půl milionu židovských osadníků. Palestinci toto území považují za klíčovou část svého budoucího státu a osady, které považují za nelegální, vnímají jako zásadní překážku k vyřešení konfliktu. Z dalšího palestinského území – Pásma Gazy – Izrael stáhl vojáky i osadníky v roce 2005.