Křesťanští demokraté stahují před volbami v Německu náskok SPD, obliba Zelených zůstává stabilní

Předvolební situace v Německu (zdroj: ČT24)

Do parlamentních voleb v Německu zbývají čtyři dny a Křesťanskodemokratická unie Německa / Křesťansko-sociální unie (CDU/CSU) se přibližuje sociálním demokratům (SPD). Na třetím místě se pak podle nejaktuálnějšího průzkumu drží Zelení, kteří budou zřejmě také hrát významnou roli při povolebním vyjednávání.

SPD by podle průzkumu získala přibližně šestadvacet procent, zatímco křesťanští demokraté dvaadvacet procent. „Rozdíl není tak zásadní, aby ho ten druhý ve finiši nemohl ještě překonat,“ zhodnotil to zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. 

Zelení si v poslední době stabilně drží kolem patnácti procent. Na jaře se dokonce dostali na vrchol žebříčku se zhruba třiceti procenty, ale pak nastal některými komentátory očekávaný pokles. „V horké předvolební kampani se probírají věcná témata. Konkrétní řešení, která Zelení nabízejí, by mohla občany bolet, například zvýšení ceny pohonných hmot či vyšší daně pro nejmovitější část obyvatelstva,“ uvedl Jonáš. 

Na propadu se podílely i skandály kandidátky německých Zelených na kancléřku Annaleny Baerbockové. Zpravodaj zmínil například to, že ve své disertační práci opisovala či že opticky vylepšovala svůj životopis. 

Důležitý bude také postoj FDP

Zdůraznil však, že Zelení budou pravděpodobně hrát významnou roli při povolebních vyjednáváních, když zřejmě skončí jako třetí. Navíc favorit předvolebního klání Olaf Scholz (SPD) považuje stranu Zelených za hlavního kandidáta pro vládní spolupráci. 

V povolebním vyjednávání budou zřejmě důležitou roli hrát také němečtí liberálové (FDP), u nichž se očekává zisk kolem deseti procent. Bude tedy důležité, koho si vyberou pro spolupráci.

Čekají se náročná povolební vyjednávání

Jonáš také doplnil, že se očekávají složitá povolební vyjednávání, zřejmě nejsložitější v německé historii. Poprvé od padesátých let minulého století by pak mohly být ve vládě tři strany. 

I poslední týden před volbami však ještě zhruba čtyřicet procent voličů nebylo rozhodnuto, koho volit. „Šance na změnu na poslední chvíli tu stále je,“ řekl zpravodaj ČT. K samotné atmosféře v předvolebním Německu zmínil, že zhruba osmdesát procent obyvatel si myslí, že kampaň už trvá příliš dlouho, a jsou z ní unavení.