Bojovný Laschet, souznějící Scholz a Baerbocková. Poslední debata německých lídrů nastínila povolební vyjednávání

Konzervativní kandidát na německého kancléře Armin Laschet v nedělní televizní debatě čelil přesile sociálního demokrata (SPD) Olafa Scholze a kandidátky Zelených Annaleny Baerbockové, kteří vystupovali většinou jednotně. Tak hodnotí německá média poslední společnou debatu trojice hlavních uchazečů o kancléřský úřad.

„Scholz znovu a znovu zkoušel soudržnost se Zelenými, zatímco bral spolu s kandidátkou Zelených Annalenou Baerbockovou kandidáta unie CDU/CSU Armina Lascheta do kleští,“ napsala agentura DPA.

Toho, že Scholz si s Baerbockovou ve většině témat notoval a že oba společně kritizovali volební program Laschetovy unie, si povšiml také deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Bylo nápadné, jak byli SPD a Zelení v mnoha bodech jednotní,“ napsal list. Dodal, že žádný z kandidátů neučinil na poslední chvíli nový výraznější předvolební slib.

Laschet podle magazínu Der Spiegel nastoupil do debaty opět v bojovném módu, zatímco Scholz, jemuž průzkumy veřejného mínění slibují volební vítězství, se snažil zachovávat rozvahu a vyvarovat se chyb.

Daně

Politologové poznamenávají, že Laschetovo vystupování mu nepřinese nové voliče. „Zřejmě v tuto chvíli vedení CDU/CSU jde o mobilizaci vlastních kmenových voličů. Tato dříve zcela dominantní strana jako by se smířila s možným druhým místem, což je donedávna nepředstavitelná pozice, a křesťanští demokraté v tuto chvíli daleko více sázejí na povolební vyjednávání,“ komentuje německou politickou situaci zpravodaj ČT v Berlíně Martin Jonáš.

Konzervativec opakovaně útočil na Scholze i Baerbockovou kvůli otázce zvyšování daní, což byl podle Der Spiegelu jeden z mála momentů, kdy sociálnědemokratický kandidát ostře reagoval. Lascheta obvinil, že unie chce ulevit těm s největšími příjmy, což označil za nesolidární a neufinancovatelné. Jak podotýká zpravodaj ČT, Zelení i sociální demokraté chtějí zvýšit daně pro bohaté, zatímco CDU/CSU slibuje, že žádné nové daně zavádět nebude.

„Olaf Scholz a kandidátka Zelených Annalena Baerbocková podpořili spojenectví svých stran a přejí si unii v opozici. Oba také vyloučili koalici s AfD (Alternativa pro Německo), ale ne s Die Linke,“ shrnul obsah debaty deník Der Tagesspiegel.

Rudá karta

Die Linke, neboli Levice, navazuje na komunistickou stranu z NDR a v posledních letech je strašákem prakticky všech voleb, připomíná Jonáš. I tentokrát CDU/CSU varuje především pravicové voliče, že SPD a Zelení se mohou s Levicí spojit a posunout německou politiku výrazně doleva.

„Jestli je tato varianta reálnější tento rok než při jiných volbách, je otázka. Je pravda, že sociální demokraté a Zelení by se v řadě témat s Linke shodli. V klimatické oblasti, v oblasti sociální politiky,“ líčí korespondent ČT. Zdůrazňuje ale, že obě favorizované strany se s Die Linke rozchází v zásadních otázkách, protože Levice chce například rozpustit NATO a ukončit německou účast na zahraničních misích. To Scholz rázně odmítl.

Společnou debatu, která byla před parlamentními volbami 26. září poslední, vyhrál podle průzkumu Forsa stejně jako obě předešlé diskuse Scholz. Bylo o tom přesvědčeno 42 procent respondentů. Lascheta označilo za vítěze 27 procent účastníků ankety a Baerbockovou 25 procent.

Scholzova SPD je favoritem také předvolebních průzkumů. Podle agentury Insa, která sondáž vypracovala pro nedělník Bild am Sonntag, by SPD ve volbách získala čtvrtinu hlasů, na druhém místě by skončila CSU/CSU s jedenadvaceti procenty a třetí by s patnácti procenty byli Zelení. Do Spolkového sněmu by se ještě s dvanácti procenty dostali liberálové (FDP), desetinu voličů by oslovila AfD a šest procent by získala Levice.