Německá SPD se stala favoritem voleb. Táhne ji populární Scholz

Události: Scholz favoritem na německého kancléře (zdroj: ČT24)

Do čela průzkumů se před německými parlamentními volbami nečekaně dere sociální demokracie. Její volební lídr a zároveň ministr financí Olaf Scholz má stále větší šanci stát se kancléřem. CDU/CSU se naopak propadla na historicky nejnižší úroveň podpory.

Kandidát sociálních demokratů na kancléře nečekaně poráží soupeře – s klidem, bez velkých chyb, gest či slov. Když přitom strana posílala současného ministra financí do klání o kancléřské křeslo, provázely jeho nominaci uštěpačné poznámky.

SPD zažívala v uplynulých letech takřka jen porážky a čekalo se, že Scholz bude bezmocně přihlížet duelu mezi konzervativci a Zelenými. Poslední průzkum pro německou veřejnoprávní televizi však přinesl překvapivý výsledek. SPD v něm jednoznačně vede.

„Sociální demokraté jsou ve stínu Olafa Scholze. Ten byl dlouho výrazně populárnější než jeho strana,“ konstatuje politolog Gero Neugebauer. Sociální demokraté sází v kampani takřka výlučně na Scholzovu tvář a jeho dobrou pověst coby spolkového ministra financí. I v jeho minulosti se ale najdou okamžiky, které mu mohou zkomplikovat závěr volební kampaně.

Scholz stál v čele Hamburku, když v roce 2017 provázely násilné protesty zasedání G20 v této německé metropoli. Scholz údajně podcenil riziko. Stejně jako v případě největšího finančního skandálu novodobých německých dějin. Coby šéf státní kasy nese podle kritiků odpovědnost za to, že při krachu firmy Wirecard zmizely z jejích účtů takřka dvě miliardy eur.

Kritika ze strany Merkelové

Proti Scholzovi v závěru srpna vystoupila stávající kancléřka Angela Merkelová. Lídr sociálních demokratů by podle ní mohl vládnout s postkomunistickou stranou Levice. „V tomto kontextu je jednoduše obrovský rozdíl pro budoucnost Německa mezi mnou a jím,“ nechala se slyšet Merkelová.

Scholz těží hlavně z chyb svých soupeřů. Šéf CDU Armin Laschet chce znovu nastartovat volební kampaň představením svého volebního týmu. CDU/CSU má totiž nejnižší podporu v historii. Samotného Lascheta navíc za nejschopnějšího kandidáta považuje pouze čtrnáct procent Němců. V případě předsedkyně Zelených Analenny Baerbockové je to pouhých sedm procent.

Němečtí voliči se k urnám vydají 26. září.