Německá SPD je poprvé po patnácti letech v čele předvolebního průzkumu

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) se poprvé po patnácti letech dostala do čela průzkumu společnosti Forsa. Strana, kterou do voleb jako kandidát na kancléře vede ministr financí Olaf Scholz, tak odsunula na druhou příčku konzervativní unii CDU/CSU dosluhující kancléřky Angely Merkelové. Volby do Spolkového sněmu se uskuteční 26. září.

Podle čísel, které zveřejnila televize n-tv, si SPD oproti předchozímu průzkumu z minulého týdne polepšila o dva procentní body a je nyní na 23 procentech voličské přízně. CDU/CSU, jejímž volebním lídrem je předseda zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet, si o procentní bod pohoršila na 22 procent. Třetí jsou teď Zelení s 18 procenty, což je také o bod méně než před týdnem.

Liberální FDP je nyní na 12 procentech a protiimigrační Alternativa pro Německo na deseti procentech. Do Spolkového sněmu by se nyní s šestiprocentní podporou dostala ještě krajně levicová Levice.

Letos v lednu vedla konzervativní unie s 36 procenty, SPD měla podporu patnácti procent voličů a Zelení devatenáct procent.

Armin Laschet a Angela Merkelová
Zdroj: Federico Gambarini/Reuters

Laschet propadá v kancléřských preferencích

Předseda SPD je také nejvíc preferovaným kandidátem na kancléře. Nyní by jej v čele vlády chtělo třicet procent dotázaných, jeho konkurent Laschet na něj ztrácí už devatenáct procentních bodů. Kancléřská kandidátka Zelených Annalena Baerbocková se drží na patnácti procentech.

Varovným signálem pro CDU/CSU je i nízká podpora přívrženců strany pro Lascheta. V případě přímé volby kancléře by předsedovi Křesťanskodemokratické unie dalo hlas pouze 38 procent stoupenců CDU/CSU. Oproti tomu Scholze by přímo volilo osmdesát procent přívrženců SPD a Baerbockovou 57 procent stoupenců Zelených.

Forsa provedla průzkum ve dnech 17. až 23. srpna mezi 2504 lidmi. Statistická chyba je +/- 2,5 procentního bodu.