Polský premiér popírá, že by sporný mediální zákon chtěl umlčet TVN

Polský premiér Mateusz Morawiecki odmítl kritiku kontroverzního návrhu zákona, který má podle jeho odpůrců umlčet vládě nepohodlnou televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery. Předlohu ve středu večer přijal Sejm, dolní komora parlamentu, ale hlasovat o ní bude ještě Senát, horní komora, kde má těsnou většinu opozice. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové je uvedený návrh zákona „negativní signál“.

Podle zákona by média v Polsku mohla patřit jen společnostem z Evropského hospodářského prostoru. Předseda hlavní vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dlouhodobě tvrdí, že sdělovací prostředky v rukách zahraničních vlastníků narušují veřejnou diskusi a neslouží polským zájmům.

Odpůrci právního předpisu nicméně Kaczyńského postup považují za snahu umlčet kritiky, to ale Morawiecki odmítá. 

„Nemáme žádné úmysly týkající se konkrétního televizního kanálu, jde jen o zpřísnění předpisů, aby nedošlo k situaci, kdy by společnosti mimo Evropskou unii nakupovaly média v Polsku,“ prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci podle agentury Reuters předseda polské vlády. „Nemá to nic společného s obavami, které vyjadřují naši američtí přátelé.“

Výhrady z Bruselu a Washingtonu

Vážné znepokojení kvůli středečnímu schválení návrhu zákona v Sejmu dal najevo americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle jeho slov tento právní předpis je namířený proti nejsledovanější nezávislé zpravodajské televizní stanici v Polsku.

Skepticky se k normě staví i zástupci Evropské komise. „Mediální pluralismus a různorodost názorů jsou to, co silné demokracie vítají, nikoli proti čemu bojují. Návrh polského zákona o vysílání dává negativní signál. V celé EU potřebujeme zákon o svobodě médií, abychom udrželi svobodu médií a podpořili právní stát,“ napsala ve čtvrtek Jourová na Twitteru.

Podle polského opozičního listu Gazeta Wyborcza „patologická vláda“ národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) „může ve svém útoku na justici, v protievropské rétorice a v nepotismu pokračovat jen tehdy, když zmizí média, která se dívají pod prsty mocným“. Premiér se opět ukázal jako „notorický lhář“, poznamenal deník. Protože nejde o regulaci trhu a ochranu polských médií před nepřátelským převzetím ze strany Rusů nebo Číňanů. Jde o to, umlčet kritiky vlády.