Z útoku na tanker obvinil izraelský premiér Írán. Teherán obvinění odmítl jako nepodložené

Írán je podle izraelského premiéra Naftaliho Bennetta za útokem na tanker provozovaný společností, která má izraelského vlastníka. Teherán nicméně popřel, že by nesl za útok provedený zřejmě bezpilotním letounem vinu. Při útoku zahynuli dva členové posádky, do přístavu potom doprovodily tanker Mercer Street americké válečné lodě.

K útoku na tanker se nikdo nepřihlásil. Jak ale upozornila agentura AP, Írán a jeho milice v minulosti již použily takzvané sebevražedné drony. Nyní zaznělo i jasné obvinění z úst izraelského premiéra.

„Jednoznačně prohlašuji: Írán je tím, kdo na tuto loď zaútočil,“ prohlásil Naftali Bennett. Obdobně se již dříve vyjádřil izraelský ministr zahraničí, který také řekl, že si incident zasluhuje tvrdou odplatu.

Mluvčí íránské diplomacie Saíd Chatíbzádeh ale obvinění odmítl. Jsou podle něj nepodložená. „Není to poprvé, co sionistický režim okupující Jeruzalém vznáší taková prázdná obvinění vůči Íránské islámské republice. Kamkoliv se tento režim vydal, přinesl nestabilitu, teror a násilí,“ řekl. 

Vlastník tankeru Mercer Street je podle dostupných informací z Japonska, plavidlo nicméně provozuje společnost Zodiac Maritime, která patří izraelskému miliardáři Ejalovi Oferovi. Tanker plul pod liberijskou vlajkou z tanzanského Dáresalámu do Fudžajry ve Spojených arabských emirátech, podle provozovatele byl prázdný. Útok se odehrál nedaleko břehů Ománu, námořníci, kteří zahynuli, byli z Rumunska a Velké Británie.

O povaze útoku panovaly neshody. Zodiac Maritime uvedl, že mohlo jít o pirátství, americké zdroje hovoří o sebevražedném dronu.

Izrael a Írán se v poslední době vzájemně obviňují z útoků na svá plavidla. Podle AP je to však první známé napadení obchodní lodě v oblasti spojované s napětím kolem Íránu, které si vyžádalo lidské životy.