Mise Spojených států v Afghánistánu skončí 31. srpna, oznámil Biden

Americká vojenská mise v Afghánistánu skončí 31. srpna. Řekl to prezident Joe Biden. Zároveň připustil, že afghánské islamistické hnutí Taliban je vojensky nejsilnější od roku 2001, a ujistil, že pro Afghánce, kteří s USA spolupracovali, je ve Spojených státech místo. Evakuace lidí se speciálními pasy začne tento měsíc. Biden se vyslovil k podrobnostem ukončení afghánské mise, která začala před dvaceti lety, po teroristických útocích na USA.

USA tento týden oznámily, že z asijské země stáhly devadesát procent personálu a techniky. „Nejeli jsme do Afghánistánu budovat stát. Afghánští vůdci se musejí spojit a rozhodnout o budoucnosti sami,“ řekl prezident.

Biden se snaží zdůvodnit stahování v době rozsáhlých územních zisků Talibanu. Rozhodl se odsun dokončit s tím, že jde o „válku, v níž nelze zvítězit“ a o situaci, která „nemá vojenské řešení“. Prezident nyní řekl, že „Američané svých cílů dosáhli“ a že dále je „odpovědnost na Afgháncích“. Připomenul, že zatím nikomu se nepodařilo Afghánistán sjednotit.

Biden: Taliban nutně nemusí zemi ovládnout

Biden dále prohlásil, že Talibanu nedůvěřuje, ale že není nezbytné, že hnutí zemi převezme. Dodal, že důvěřuje schopnostem afghánské armády a že se americká tajná služba nedomnívá, že afghánská vláda musí padnout.

Amerika nepošle další generaci bojovat do Afghánistánu, prohlásil Biden s tím, že USA nyní přeskupují síly k boji proti terorismu tam, kde je toho zapotřebí.

Slíbil také, že pro spojenecké Afghánce je v USA místo. Nejprve je ovšem Američané začnou přesouvat do třetích zemí; přímá evakuace těch, kteří mají speciální víza, začne tento měsíc.