Zájem Francouzů o očkování upadá, odborníci ale varují před nárůstem epidemie jako v Británii

Francie se obává další vlny epidemie, lékaři vyzývají k očkování (zdroj: ČT24)

Ve Francii se rychle šíří delta varianta koronaviru, zájem Francouzů o očkování přitom slábne. Úřady proto zřizují v prázdninových destinacích nebo místech, kde se sdružuje hodně lidí, provizorní očkovací místa. Francouzští epidemiologové navíc s obavami hledí na situaci ve Velké Británii, kde v druhé půlce července padnou veškerá omezení, přestože je zde epidemie na vzestupu.

Delta varianta nyní ve Francii tvoří zhruba 33 procent všech koronavirových nákaz. Kvůli rychlejšímu šíření této varianty vyjádřil ministr zdravotnictví Olivier Véran obavu, že další vlna epidemie by mohla přijít už koncem července.

„Odborníci tvrdí, že ve Francii dojde ke stejné situaci jako ve Velké Británii a delta varianta bude mít brzy na svědomí 80 až 90 procent všech nákaz v zemi,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Počty nakažených a hospitalizovaných zatím výrazně nerostou, lidé proto přestávají být ostražití. Kvůli odjezdům na prázdniny a dovolené navíc klesá zájem o očkování. Úřady proto v turistických letoviscích zřizují provizorní očkovací centra.

„V Marseille, kde probíhá šampionát v pétanque, jsou tyto mobilní stanice a lidé se zde mohou nechat naočkovat. Něco podobného je i na Tour de France, kde je vysoký počet lidí kolem tratí, v cíli i na startu etap,“ dodává Šmíd.

Očkovací místo před pařížskou radnicí
Zdroj: Sarah Meyssonnier/Reuters

Podle posledních čísel nedostalo 39 procent Francouzů ani první dávku vakcíny. Lékaři přitom upozorňují, že očkování je nejlepší prevencí proti variantě delta. Lidé se sice mohou nakazit, průběh onemocnění je ale mírnější. Stovka francouzských lékařů také vyzvala k povinnému očkování zdravotníků, o věci budou s vládou jednat odbory.

To, co se děje v Británii, přijde do Francie

Se znepokojením navíc ve Francii sledují rozhodnutí britské vlády zrušit od 19. července všechny protiepidemické restrikce a ochranu proti nákaze nechat na každém jednotlivci.

„Francie je od Británie jen kousek a jako kdyby kopírovala ten britský průběh s britskou variantou o Vánocích a po Novém roce. Odborníci upozorňují na to, že to, co se děje ve Velké Británii, zákonitě přijde do Francie,“ upozornil Šmíd.

V úterý Británie oznámila 28 773 nově zachycených nákaz koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek od konce ledna. Rostou také počty úmrtí po infekci virem SARS-CoV-2 a počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ovšem tyto ukazatele jsou stále hluboko pod maximy ze začátku roku. Vzhledem k plánovanému odvolání zbývajících restrikcí v Anglii počítá vláda s nárůstem denních počtů infekcí nad 50 tisíc a možná až k hranici 100 tisíc.