Favorit na íránského prezidenta podporuje jadernou dohodu. Jednání o ní provází nedůvěra

Horizont ČT24: Írán před prezidentskými volbami (zdroj: ČT24)

Favorit na post prezidenta Íránu, ultrakonzervativec Ebrahím Raísí, podporuje mezinárodní dohodu o jaderném programu země. Prohlásil to před pátečními volbami. Tak jako předvolební kampaň v Íránu v těchto dnech vrcholí také jednání o oživení mezinárodní smlouvy, která má islámské republice zabránit v získání atomové zbraně.

Peněženky Íránců před volbami tíží inflace a hospodářství dusí dopady západních sankcí a pandemie. „Kandidáti slibují bydlení pro mladé. Jak to chtějí udělat? Slibují půjčky novomanželům. Kde chtějí vzít peníze?“ ptá se obyvatelka Teheránu Masúma Eftecháríová.

Írán se ale nepotýká jen s oslabenou ekonomikou. Stále například není také jasné, co způsobilo požár, po kterém se začátkem června potopila jeho největší válečná loď. 

Rada dohlížitelů kontrolovaná nejvyšším duchovním vůdcem Íránu ajatolláhem Chameneím vyřadila z boje o prezidentské křeslo několik prominentních kandidátů včetně těch z řad reformistů a kritici označují volby za frašku. Očekávané vítězství zastánců tvrdé linie tak doprovází otázka, kolik lidí nakonec k volbám přijde.

Průzkumy favorizují Ebrahíma Raísího. Ultrakonzervativní duchovní a šéf íránské justice má blízko právě k ajatolláhovi Chameneímu. „Určitě jadernou dohodu budeme dodržovat. Na rozdíl od vás. K tomu je totiž potřeba silná vláda. Pánové, vnější síla následuje sílu vnitřní,“ vzkázal v televizní debatě jednomu ze svých protikandidátů Raísí.

Jednání o nové dohodě provází nedůvěra

O víkendu začalo ve Vídni už šesté kolo jednání o resuscitaci dohody o íránském jádru. Pro Teherán je to jediná cesta, jak se zbavit nejtíživějších sankcí Donalda Trumpa.

V sázce je ale také image Íránu jako sebevědomé orientální mocnosti.„Chtějí mluvit do íránské zahraniční politiky. Chtějí mluvit do íránské obrany. Do toho, jaké bude mít Írán rakety,“ uvádí íránský politický analytik Fuád Izadí na adresu Spojených států. 

Hlubokou nedůvěru odrážejí právě rozhovory ve Vídni. Íránci se odmítají setkat s Američany tváří v tváří a přímo jednají jen s euro-rusko-čínským týmem, který pak odděleně mluví zase s vyjednávači Washingtonu. 

„Předchozí kola jednání pomohla zformulovat rozhodnutí, která Írán bude muset udělat,“ komentoval dosavadní jednání mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Už za několik dnů přitom vyprší prozatímní dohoda Teheránu s mezinárodními inspektory o přístupu do jaderných zařízení. O jejím prodloužení i o návratu k mezinárodní dohodě už rozhodne nový íránský prezident.