Afghánistán dal na závěr ramadánu válce dočasně sbohem. V zemi platí třídenní příměří

Horizont: Příměří v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Muslimský svět slaví svátek Íd al-fitr. Závěr ramadánu je vzácným obdobím klidu i v Afghánistánu. Armáda i povstalci uzavřeli třídenní příměří, řada obyvatel to ale má za symbolické gesto, sloužící k přeskupení pozic. Také vláda upozorňuje, že s chystaným odchodem cizích vojsk roste síla Talibanu i dalších islamistů.

Po týdnech půstu nastal čas na hostinu. Svátek Íd je loučením se svatým měsícem, s válkou se ale Afghánistán loučí jen na chvíli. „Jsem šťastný za třídenní příměří. Byl bych šťastný i za minutu příměří v Afghánistánu,“ říká obyvatel Džalálábádu Mohammad Šáh.

Pokud vydrží, půjde teprve o čtvrté příměří za dvacet let konfliktu. Pouhých několik hodin po jeho začátku ale při čtyřech pumových útocích zemřelo nejméně jedenáct afghánských civilistů. Žádné zprávy o přímých bojích mezi ozbrojenci z radikálního hnutí Taliban a vládními silami se ale zatím neobjevily.

Americké ministerstvo zahraničí Taliban vyzvalo, aby příměří prodloužil a zajistil zmírnění násilí. „Všichni víme, že návrat k násilnostem bude nesmyslný i tragický,“ uvedl mluvčí resortu Ned Price.

Násilností v poslední době přibývá

Útoků přibývá od doby, kdy spojenecká vojska oznámila odchod ze země. Před několika dny Taliban vybojoval oblast Nirch, která představuje strategickou bránu k metropoli s několika klíčovými silnicemi.

Za útoky však nestojí podle vlády pouze Taliban. Šanci cítí i další radikálové včetně buněk takzvaného Islámského státu. Právě on mohl stát i za sobotním výbuchem u kábulské školy. Zemřelo na sedmdesát lidí, většinou dívky ze šíitské menšiny Hazárů. 

Vedení země zahájilo mírové rozhovory s Talibanem loni v září. Širší dohoda – i přes snahu dalších zemí – zatím chybí. Američané loni slíbili odejít do prvního května. Ke stejnému dni nakonec stahování zahájili.

„S boží vůlí snad proběhne stahování mezinárodních vojsk v příštích měsících důstojně. Je to největší příležitost v naší novodobé historii,“ věří afghánský prezident Ašraf Ghání. „Budeme i nadále využívat naše diplomatické, ekonomické i humanitární nástroje k zajištění výsad. Zejména těch, které za dvacet let získaly ženy, dívky a menšiny,“ řekl k záležitosti mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Vojska NATO zbavila Taliban moci kvůli ukrývání členů al-Káidy zapojených do útoků 11. září. Právě k tomuto dni má symbolicky odejít poslední spojenecký voják. „Spojenci a partneři z NATO budou i nadále stát za afghánským lidem, ale nyní je na něm, aby vybudoval stabilní mír,“ uvedl letos v dubnu generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Španělský kontingent ukončil afghánskou misi už nyní. Za dvě dekády měl celkem 27 tisíc členů – včetně stovky obětí. Zdaleka nejvíc jich měli Američané – přes dva tisíce. Podle nové studie ale v poměru k nasazení umírali nejvíce Britové a Kanaďané.