Agenti GRU Miškin a Čepiga nyní pracují pro Kreml, říká novinář z Bellingcat

Agenti ruské vojenské rozvědky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, kteří jsou podezřelí z podílu na explozi ve Vrběticích a útoku na bývalého ruského zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury, byli povýšeni a pracují pro Kreml. Ve videu zveřejněném na YouTube kanálu ruského opozičníka Alexeje Navalného to uvádí investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev.

„Jediné, co můžu říct, je, že jsou zdraví a pracují ve státních službách. Dostali nová zaměstnání, protože už dále nemůžou pracovat jako špioni,“ uvedl Grozev a dodal, že k záležitosti brzy zveřejní více informací.

„Jsou z nich významní zastupitelé Kremlu, dá se říct, pro různé (ruské) regiony,“ uvedl dále novinář.

Praha 17. dubna oznámila, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti GRU, včetně Čepigy a Miškina. Oba muže zároveň podezřívá Británie, že v roce 2018 pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov přicestovali do jihoanglického Salisbury, kde nervově paralytickou látkou novičok otrávili Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji.

Oba agenti se na veřejnosti naposledy objevili v září 2018, kdy v rozhovoru s ruskou televizní stanicí RT připustili, že Salisbury navštívili jako turisté, odpovědnost za útok ale odmítli.

Grozev také připomněl, že oběma agentům bylo uděleno nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruské federace. Podle něj je v roce 2014 získali konkrétně za svou roli při operacích na území Česka a Bulharska.