Výsledky sčítání lidu v USA posílí republikány. Přerozdělí se křesla v Kongresu a překreslí mapy

Američanů za uplynulou dekádu přibylo nejméně od hospodářské krize ve třicátých letech minulého století, v zemi žije 331 milionů lidí. Ukazují to výsledky sčítání lidu, podle nějž se mimo jiné rozdělují křesla ve Sněmovně reprezentantů. Poprvé v historii si pohorší Kalifornie, o jednoho kongresmana přijde New York. Naopak se rozrostou delegace z Floridy nebo Texasu.

Rozdělení postů v dolní komoře Kongresu mezi padesátku států USA se na základě sčítání lidu upravuje každých deset let tak, aby hlasovací síla regionů odpovídala aktuální populaci. O jedno křeslo přijdou vedle New Yorku a Kalifornie také Michigan, Illinois, Ohio, Pensylvánie a Západní Virginie.

Hned dva zákonodárci přibudou Texasu, po jednom dále Floridě, Oregonu, Montaně, Coloradu a Severní Karolíně. Deník The New York Times podotýká, že poslední data ukazují na pokračování desetiletí trvajících trendů zahrnujících odliv obyvatel ze severovýchodu a středozápadu na jih a západ.

V některých případech o přerozdělování mandátů rozhodovaly pouhé desítky obyvatel. Úřady například upozornily, že kdyby New York měl o 89 obyvatel více, své sněmovní křeslo by si udržel na úkor Minnesoty.

Nadějné vyhlídky pro republikány

Posun může zvýšit šance republikánů na převzetí většiny ve Sněmovně reprezentantů ve volbách v příštím roce. O dolní komoře a třetině Senátu se bude rozhodovat na podzim 2022. Výsledky sčítání promluví také do prezidentské volby, v níž státy disponují tolika voliteli, kolik zástupců mají v Kongresu. Už nyní je tento systém považovaný za výhodnější pro republikány.

„Celkově vzato očekáváme, že republikáni budou z těchto změn těžit více než demokraté směrem k volbám do sněmovny v roce 2022,“ konstatují analytici Univerzity ve Virginii. Všímají si, že Texas a Florida budou mít oproti roku 1960 o patnáct, respektive šestnáct kongresmanů více, zatímco delegace Kalifornie se zmenší poprvé v dějinách USA.

V návaznosti na sčítání lidu se budou překreslovat hranice volebních okrsků, což také může zvýhodnit jednu či druhou stranu. I v tomto případě mají republikáni navrch. Díky úspěchům ve státních volbách kontrolují tento proces ve výrazně vyšším počtu států než demokraté. V několika státech včetně Floridy nebo Georgie navíc kvůli verdiktu Nejvyššího soudu USA z roku 2013 nebudou nové mapy podléhat kontrole federálního ministerstva spravedlnosti.

Agentura Reuters také upozorňuje, že republikáni v Texasu, Severní Karolíně a Floridě v minulosti agresivně zneužívali překreslování hranic účelovým způsobem, takzvaným gerrymanderingem, aby získali výhodu.

Zveřejnění prvních výsledků nabralo podle Reuters zpoždění. Podrobná data používaná pro překreslování volebních map úřady vypustí až na podzim.

Nejpomalejší růst od velké hospodářské krize

Populace Spojených států dle loňského sčítání lidu narostla na 331,5 milionu obyvatel, přičemž přírůstek obyvatelstva za uplynulou dekádu byl druhý nejnižší od konce 18. století. Pomaleji rostl počet Američanů pouze ve třicátých letech minulého století během velké hospodářské krize.

V posledních deseti letech se v zemi rodilo méně dětí a kvůli tvrdé protiimigrační politice bývalého prezidenta Donalda Trumpa USA přijímaly rovněž méně přistěhovalců.

Sčítání lidu loni značně zkomplikovala pandemie koronaviru. Ministryně obchodu Gina Raimondová ale data označila za kompletní a přesná. Statistiky jsou rozhodující i pro rozdělování dotací federální vlády nebo pro lokální plánování související s infrastrukturou.