Pandemie ve světě: Slovensko a další evropské země rozvolňují. Indii děsí vysoké přírůstky

Výrazné rozvolnění začíná na Slovensku. Některá omezení ruší také Portugalsko, Slovinsko a Švýcarsko, volnější pravidla pro cesty do zahraničí budou platit v Belgii a na Novém Zélandu. Ve Spojených státech se nově mohou do očkovacího programu zaregistrovat všechni nad 18 let. Alespoň jednu dávku vakcíny tam dostalo na 130 milionů lidí, což je polovina dospělé populace. Indie naopak oznámila dosud nejvyšší přírůstky: 273 tisíc zachycených nákaz a 1619 úmrtí.

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Po zlepšení epidemické situace Slovensko po čtyřech měsících umožnilo znovu otevřít například všem prodejnám a provozovnám služeb, návštěvníky mohou přivítat také zoologické zahrady či muzea a obnovuje se i konání bohoslužeb. Do přírody mohou zájemci vyrazit i mimo okres svého bydliště. Rozšířeny byly také výjimky ze zákazu nočního vycházení. Do škol rovněž nastoupily další skupiny žáků.

Už hodinu po opětovném otevření jednoho z velkých nákupních center na okraji Bratislavy byla výrazná většina míst na jeho parkovišti obsazena. Zejména v některých prodejnách s oblečením si zákazníci podle zjištění ČTK museli vystát frontu u pokladen, obecně ale tamní obchody náporu kupujících nečelily.

Další fáze rozvolňování začíná v Portugalsku. Mohou otevřít univerzity, střední školy, kulturní zařízení či restaurace. Uvolnění pravidel vstupuje v platnost i ve Švýcarsku, kde mohou otevřít zahrádky barů a restaurací a kde je na univerzitách možné obnovit prezenční výuku.

Ve Slovinsku se na většině území po půl roce otevřely předzahrádky kaváren a restaurací. Venku se může nově sejít až sto lidí, pokud budou dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru. Při dodržování rozestupu nebudou zapotřebí ani roušky, které budou nadále povinné už jen ve vnitřních prostorách. Stovka lidí se může shromáždit i uvnitř, jedna osoba však musí mít vyhrazeno alespoň třicet metrů čtverečních. Rozvolnění platí prozatím do 25. dubna.

Události ČT: Slovensko rozvolňuje (zdroj: ČT24)

Uvolnění cestování z Belgie a na Nový Zéland

Belgie ruší zákaz cest do zahraničí, které nejsou považovány za nezbytné. Tamní vláda ale svým obyvatelům cesty za hranice nedoporučuje. 

Na Nový Zéland přicestuje první skupina australských turistů v rámci obnoveného cestování bez karantény mezi oběma zeměmi. Zákaz příjezdu ze zahraničí patřil k opatřením, která Nový Zéland zavedl prakticky od začátku epidemie. Země se s Austrálií, která se vyznačuje taktéž nízkým výskytem případů nákazy koronavirem, dohodla na vytvoření takzvané cestovní bubliny. Díky ní cestující z obou zemí nebudou muset absolvovat karanténu.

Horizont ČT24: Australsko-novozélandská cestovní bublina (zdroj: ČT24)

Zhoršující se Indie

Indie zažívá v posledních týdnech dramatické zhoršování epidemické situace. V polovině března byl průměr nových nákaz z posledního týdne okolo 25 tisíc, v pondělí už oznámila 273 tisíc nakažených za den.

Stejně prudce rostou denní počty úmrtí spojovaných s covidem-19. Na začátku března jich země hlásila asi 100 denně, nyní je průměrný přírůstek desetinásobný. Souhrnná oficiální bilance činí necelých 180 tisíc mrtvých.

„Indii momentálně svírá krize veřejného zdraví. Stránky na sociálních sítích jsou plné videí covidových pohřbů na hřbitovech plných lidí, dlouhých řad sanitek vezoucích pacienty lapající po dechu, zavalených márnic a pacientů někdy ležících ve dvou na lůžku, na chodbách nebo ve vestibulech nemocnic,“ popisuje situaci v nové reportáži zpravodajský web BBC.

K tamní druhé vlně epidemie podle článku přispěly nedůsledný přístup obyvatel ke karanténním opatřením či nekonzistentní komunikace vlády, která neomezila politická a náboženská shromáždění.